A început a 8-a ediţie a Zilelor Şaguniene 2024
Manifestările culturale şi duhovniceşti dedicate sărbătorii Sfântului Ierarh Andrei Şaguna au început în această săptămână prin conferinţele preoţeşti de toamnă de la Sibiu şi Braşov. Întâlnirile au fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Preoţii din cele cinci protopopiate ale judeţului Sibiu au participat luni, 18 noiembrie, la conferinţa preoţească de toamnă organizată în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, unde IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre chemarea Bisericii de a sluji aproapele aflat în suferinţă.
„Există preoți misionari, preoți de vocație, care stau alături de cei în suferință și care iau exemplul Sfinților Doctori fără de arginți. Modelul acestora trebuie să îl urmăm și noi și de aceea, în aceste zile de sărbătoare pentru arhiepiscopia noastră, accentuăm prin conferințe, dar și printr-un program duhovnicesc intens, înțelesul temei atât de profunde și cu o semnificație deosebită pentru istoria Bisericii creștine - tema slujirii totale, slujire exemplificată de Sfinții Tămăduitori Doctori fără de arginți”, a spus ierarhul.
A urmat prelegerea intitulată „Sfinții Tămăduitori Doctori fără de arginți și legătura dintre rugăciune și știința medicală”, susţinută de prof. univ. dr. Sebastian Moldovan de la facultatea gazdă.
„«De ce îngăduie Dumnezeu stricăciunea, moartea, suferința noastră?», întreabă Sfântul Maxim Mărturisitorul. Un prim sens este cel al unui prilej de pocăință. […] De asemenea, mai există un sens pilduitor: suferința altora poate juca un rol pozitiv în viața noastră, în măsura în care aceia reușesc să-i facă față. Cu ajutorul lui Dumnezeu, reușesc să străbată cu bărbăție, cu curaj, cu nădejde prin aceste necazuri și avem nenumărate exemple de oameni care ne învață o anumită atitudine în fața acestor greutăți. [...] Ultimul sens pe care îl scoate în evidență Sfântul Maxim Mărturisitorul în legătură cu acest subiect este unul cu un înțeles deosebit și pe care vi-l supun atenției, anume un sens comunitar. Iată ce spune Sfântul Maxim: avem suferința, pe care o resimțim fiecare într-un anumit fel, însă acest lucru reprezintă o extraordinară ocazie de a ne dovedi solidaritatea unii față de alții, de a ne atașa unii de alții, de a practica poruncile lui Dumnezeu și în special de a practica porunca iubirii aproapelui!”, a spus prof. univ. dr. Sebastian Moldovan.
Conferinţa a continuat cu trei referate legate de tema Anului omagial şi a Anului comemorativ în Patriarhia Română, susţinute de pr. Gheorghe Șamu, de la Parohia Chirpăr, Protopopiatul Agnita; pr. Petru Voicu, de la Parohia Nou Român, Protopopiatul Avrig; şi de pr. Nicolae Lațchescu, de la Parohia Sibiu-Spitale I.
Conferinţă la Filarmonica de Stat din Braşov
Manifestările din cadrul Zilelor Şaguniene 2024 au continuat marţi, 19 noiembrie, cu întâlnirea preoţilor din Braşov, Prejmer-Săcele şi Bran-Zărneşti, organizată în Sala „Patria” a Filarmonicii de Stat din Braşov. Invitatul conferinţei a fost Virgiliu Gheorghe, biofizician și doctor în bioetică, care a susţinut prelegerea „Cauzele spirituale și psihice ale bolilor”.
În cadrul întâlnirii au susţinut referate pr. Cosmin Gelu Irimie, de la Spitalul de Oncologie Brașov, pr. Mircea Rusei, de la Parohia Feldioara, şi pr. Gheorghe Cioacă, de la Parohia Codlea I.
Zilele Şaguniene 2024 continuă cu o serie de manifestări culturale şi duhovniceşti în mai multe oraşe ale Arhiepiscopiei Sibiului, care vor culmina cu hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu.