A început examenul de bacalaureat
Circa 145.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a au intrat ieri în febra bacalaureatului, odată cu debutul primei probe - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală, în limba română. Probele scrise, care sunt şi cele mai importante, vor începe în 26 iunie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 10 iulie.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat a început ieri cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală, în limba română. Proba continuă și astăzi și constă în două exerciţii de testare a abilităţilor de comunicare, atât la nivel practic, cât şi teoretic. Primul exercițiu pune accent pe aplicarea unor noţiuni teoretice pe un text la prima vedere, nonficţional sau ficţional, iar cel de-al doilea poate fi un text argumentativ asemănător celui de-al doilea subiect de la proba scrisă a examenului, la care elevii trebuie să îşi exprime opinia în legătură cu un subiect anume. La examenul oral contează foarte mult cunoştinţele, dar şi exprimarea metalingvistică, ţinuta, mimica, tonul vocii, atenţia şi coerenţa vorbirii. Subiectele vor avea un grad de complexitate astfel încât să poată fi tratate integral în maximum 10-15 minute. Într-un interval de timp asemănător, candidaţii își vor susține răspunsurile în faţa comisiei.
Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română este urmată, în perioada 9-13 iunie, de cea a competenţelor digitale, iar din 14 până în 16 iunie elevii vor fi evaluaţi la competenţele lingvistice într-o limbă străină.
La aceste probe, candidaţii nu primesc note, ci calificative. Cel mai slab calificativ este cel de „utilizator începător”, urmat de „utilizator mediu”, „utilizator avansat” şi „utilizator experimentat”.
Cele mai importante probe ale examenului de bacalaureat sunt cele scrise. În 26 iunie, absolvenţii de liceu dau examenul scris la română, urmat, în 28 iunie, de proba obligatorie de profil, adică matematică sau istorie, iar ultima probă va fi la alegere, în funcţie de specializare, şi se susţine în 30 iunie.
Cât de bine s-au pregătit absolvenţii de liceu pentru acest ultim examen vor afla la data de 10 iulie, odată cu afişarea rezultatelor finale, după rezolvarea contestaţiilor. Mulţi dintre aceștia susțin că au făcut meditații pentru a lua note cât mai bune. „De la începutul anului şcolar, am început să fac pregătire pentru bacalaureat la română şi la matematică. Am avut probleme mari la matematică, era sa rămân corigent, aşa că m-am apucat de pregătiri. Lucru acesta m-a ajutat, notele mele s-au îmbunătăţit, am avut mult de recuperat din anii anteriori. Chiar şi aşa, îmi e tare frică de examen.(...) Încă nu ştiu ce o sa fac după bacalaureat, vreau să scap de el şi după aceea văd. Nu ştiu ce facultate să fac, mă gândesc să plec în străinătate la părinţii mei”, a declarat Andrei, citat de Mediafax. Mulţi liceeni încep pregătirile pentru examenul de bacalaureat înainte de clasa a XII-a, în special cei care vor să intre la facultate, iar părinţii plătesc, în medie, între 800 şi 1.000 de lei lunar pentru aceste ore suplimentare. O şedinţă de două ore costă în jur de 80 de lei. „Eu fac meditaţii din clasa a XI-a la biologie şi chimie, mă pregătesc pentru Medicină. Pentru bacalaureat învăţ singură pentru că asta este ultima mea grijă. Am emoţii mari pentru examenul de admitere şi încerc să îmi canalizez energia doar pentru lucrul ăsta”, spune Eliza pentru aceeași agenție de știri.