A început primul recensământ fără hârtie și creion
Programat inițial pentru 2021, dar amânat cu un an din cauza pandemiei, recensământul populaţiei României a început ieri, odată cu preluarea bazei de date din surse administrative şi populare, urmând ca recenzarea propriu-zisă să se desfășoare în perioada 14 martie - 17 iulie 2022. Principala noutate a recensământului actual este aceea că se va desfăşura exclusiv online.
Denumit oficial Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din România în 2021 (RPL2021), procesul de recenzare a debutat ieri, 1 februarie 2022, fiind precedat de un recensământ de probă, care a avut loc anul trecut, conform calendarului de pe site-ul www.recensamantromania.ro.
În premieră, recensământul se va desfăşura exclusiv online. „Este primul recensământ din istoria recensămintelor din România în care nu se va folosi hârtia în nici o etapă”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică, Vladimir Alexandrescu.
Prima etapă în desfășurarea recensământului propriu-zis este preluarea bazelor de date și are loc în perioada 1 februarie - 13 martie 2022.
Urmează a doua etapă, autorecenzarea online, în perioada 14 martie - 15 mai 2022, care presupune accesarea unei platforme online special dedicate în care cetățenii vor completa un chestionar.
În a treia etapă, în perioada 16 mai - 17 iulie 2022, va avea loc colectarea datelor de către recenzori, în sistem clasic, prin interviuri faţă în faţă, cu ajutorul tabletelor, pentru persoane care nu au apelat la autorecenzarea online. Potrivit legislației, refuzul furnizării informaţiilor solicitate sau furnizarea de date eronate sau incomplete către recenzori se poate sancţiona cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei.
Referitor la modul în care se va derula autorecenzarea, reprezentantul INS a explicat că populaţia va fi „invitată să acceseze un site anume destinat (recenzării, n.r.) şi să se înregistreze pe baza completării unui chestionar, care, aşa cum îi spune şi numele, este online, adică nu este unul pe hârtie. Există două categorii de populaţie. Cei care au adrese şi folosesc în mod curent sistemele de corespondenţă online (...) intră pe adresa respectivă, completează chestionarul, iar la finalul înregistrării primesc o confirmare a încheierii cu succes a operaţiunii şi, pe baza acestei confirmări, vor putea să beneficieze de acea zi liberă pe care, conform legii, statul o acordă celor care apelează la această metodă, pentru a încuraja recenzarea online. Pentru cei care nu au nici tehnologia necesară, nici adrese de e-mail şi de regulă nu folosesc instrumente de comunicare online, în fiecare localitate vor exista puncte de autorecenzare asistată”.
Rezultatele definitive ale recensământului vor fi cunoscute în decembrie 2023, însă în decembrie 2022 vor fi publicate rezultatele provizorii. (C. Z.)