„A învăţat prin faptă şi a făptuit învăţând“
Biserica Ortodoxă l-a pomenit sâmbătă, 26 octombrie, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La Catedrala patriarhală, pe podiumul special amenajat afară, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolitul Corintului, înconjurat de un sobor de opt ierarhi, preoţi şi diaconi.
În a treia zi a evenimentelor închinate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, pelerinii nu au contenit să vină pe Colina Bucuriei pentru a se închina la icoana Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cu părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci şi din moaştele Sfintei Împărătese Elena, la icoana istorică a Sfântului Împărat Constantin cel Mare, la moaştele Sfântului Mare Mucenic Artemie şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Pentru cei care s-au spovedit şi au primit binecuvântarea duhovnicului de a se împărtăşi, în Catedrala patriarhală a fost săvârşită, de la ora 6:30, Sfânta Liturghie de către preoţii slujitori ai catedralei. În continuare, pe podiumul amenajat pe esplanada Catedralei patriarhale a fost oficiat Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar apoi Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolitul Corintului, delegatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de către Corala „Nicolae Lungu“ a Catedralei patriarhale. Împreună liturghisitori cu ierarhul grec au fost: IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Dionisie, Mitropolitul Corintului, a adresat „binecredinciosului popor iubitor de sfinţi, al Preasfintei Biserici din România“ un cuvânt de învăţătură despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ocrotitorul Tesalonicului, unul dintre sfinţii cei mai iubiţi de către dreptmăritorii ortodocşi de pretutindeni. Contemporan cu Sfântul Împărat Constantin cel Mare, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a primit cununa muceniciei în timpul împăraţilor Diocleţian şi Maximian Galeriu pentru faptul că l-a slujit pe Domnul Hristos prin lucrarea de catehizare a tesalonicenilor. IPS Mitropolit Dionisie a subliniat virtuţile ocrotitorului Tesalonicului, arătând că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este model pentru fiecare credincios ortodox, întrucât acest sfânt şi-a dovedit înţelepciunea prin lepădarea de slava lumească şi alegerea credinţei în Hristos, a împlinit poruncile Domnului Iisus Hristos şi a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu cu atâta râvnă, încât foarte mulţi închinători la idoli au venit în sânul Bisericii, în ciuda persecuţiei dezlănţuite de Galeriu împotriva creştinilor. „Sfântul Dimitrie trăia în feciorie şi era cu totul curat. L-a iubit pe Hristos şi nu a pus nimic mai presus de această dragoste. Rod al curăţiei lui a fost faptul că sfintele sale moaşte au devenit izvorâtoare de mir. Din vechime şi chiar până în vremea de astăzi, când sfintele sale moaşte au fost aduse din nou în cetatea Tesalonicului, unde el s-a născut, mirul sfânt pe care acestea îl izvorăsc înveseleşte duhovniceşte inimile mulţimilor de credincioşi. Sfântul Dimitrie a învăţat prin faptă şi a făptuit învăţând! De aceea, a fost iubit de Dumnezeu. El a fost ca «lucrătorul cel bun» şi ca «iconomul cel credincios». Nu s-a ruşinat de minunile Domnului şi a dus Crucea lui Hristos până la sfârşit, fără să cârtească. În cele din urmă, cu suliţe a fost împuns în coastă. Până şi prin moarte a urmat lui Hristos, Care «pe lemn a fost omorât». Sfântul Dimitrie a fost învăţător şi apostol! Nu ne rămâne decât să intrăm cu toţii în armonia ritmurilor bunei sale credinţe şi evlavii, să urmăm, după cât putem, pilda luminoasă pe care ne-a lăsat-o, atât ca om credincios, cât şi ca demnitar“, a arătat IPS Mitropolit Dionisie al Corintului.
Îndemn la rugăciune pentru poporul grec
Mitropolitul Dionisie a mai subliniat că şi Sfântul Împărat Constantin cel Mare a înţeles că numai prin cuvântul Sfintelor Evanghelii şi cu ajutorul lui Dumnezeu fiinţa umană, în existenţa ei la nivel personal, în familie, în neamul, statul sau societatea din care face parte, poate să-şi transfigureze viaţa şi, astfel, să devină cetăţean al Cerului şi părtaş al Împărăţiei lui Dumnezeu. „Tuturor vă aduc binecuvântarea Sfinţilor Împăraţi, făcători de minuni, a Sfântului Constantin cel Mare, printr-o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, pe care Hristos S-a răstignit, şi prin părticica din sfintele moaşte ale Sfintei Elena! Vă aduc, spre închinare, aceste sfinte odoare din vestita sfântă Mitropolie apostolică a corintenilor, unde sunt păstrate cu evlavie şi cinste, ca o comoară nepreţuită. Chem rugăciunile Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie şi ale Sfântului Cuvios Dimitrie din Basarabi ca dumneavoastră, tuturor, fraţii noştri întru credinţă, să vi se dăruiască sănătate, zile îndelungate, călătorie cu bun spor duhovnicesc în viaţă şi ajutor de sus. Totodată, vă rog să înălţaţi rugăciuni la Domnul pentru poporul grec, popor paşnic şi liniştit, care, încă o dată, în cursul istoriei sale, trece prin încercări“, a mai spus IPS Mitropolit Dionisie al Corintului.
La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul grec a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitaţia de a sluji la hramul Catedralei patriarhale şi a rugat pe Bunul Dumnezeu ca să îndrepte paşii poporului român şi ai pelerinilor de pe Colina Bucuriei pe urmele sfinţilor, moştenitorii Împărăţiei Sale din ceruri.