„A nu deznădăjdui înseamnă a fi deschis spre taina Învierii”
La Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba Învierii a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în condițiile impuse de oficialități în aceste vremuri de epidemie. În cuvântul de învățătură rostit în fața camerelor de filmat, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că virusul, molima, epidemia sunt manifestări ale iadului în noi și printre noi, dar că avem lucruri de învățat din toată această perioadă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârșit slujba Învierii, înconjurat de un grup restrâns de slujitori și cântăreți. Slujba Utreniei a avut loc pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, prezenți fiind doar câțiva jurnaliști și organele de ordine. În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de ierarh în Catedrala Mitropolitană.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că virusul, molima, epidemia sunt manifestări ale iadului în noi și printre noi, dar că există o parte plină a paharului și avem lucruri de învățat din asta. „Virusul în sine este iad, precum moartea pe care acesta o poartă”, a spus ierarhul, dar „mai ales consecințele a ceea ce este în jurul acestei epidemii: teamă, neliniște, confuzie, nedumerire, frică pentru ziua de mâine - toate alcătuiesc fațete ale iadului. (...) Faptul că oamenii obișnuiți, enoriașii prezenți în număr foarte mare la această sărbătoare sunt în această noapte absenți, faptul că puțini dintre creștini s-au spovedit și s-au împărtășit în ultima perioadă - și acestea sunt manifestări ale iadului care parcă domină multe unghere ale ființei noastre”.
„Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui”
În continuare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit ca soluție la această stare de fapt atitudinea „Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui” pe care Dumnezeu i-a recomandat-o Sfântului Siluan Athonitul, aflat în situație apăsătoare: „Cuprinși de aceeași apăsare sufletească, ne întrebăm și strigăm și noi precum Sfântul Siluan Athonitul: «Doamne, și noi ce să facem?» Răspunsul este același: să stăm în iad, dar să nu deznădăjduim”.
„De ce s-au întâmplat și se întâmplă toate acestea? Pentru că sunt prea multe dezechilibre de toate felurile în lume. Și poate o furtună precum aceasta aduce, nădăjduim în mila lui Dumnezeu și în efortul oamenilor, ceva echilibru în viața noastră și în viața lumii. Dar, mai presus de toate, a nu deznădăjdui înseamnă a fi deschis spre taina Învierii, a crede că Hristos a înviat din morți (...). Înainte de Înviere ce era? Cruce, răstignire, moarte, mormânt, deznădejde, teamă, frică, trădare, abandon sau negare. Primul lucru pe care l-a făcut Domnul Hristos după învierea din morți a fost să coboare la iad. Nădăjduim și noi că noaptea Învierii din acest an, ca de fapt de fiecare dată când slujim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, va fi pogorârea lui Dumnezeu printre noi, în mijlocul iadului în care ne găsim”, a încurajat la final IPS Părinte Mitropolit Teofan.