A patra duminică din Post în Mitropolia Banatului
IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Schitul "Sfânta Cuvioasă Parascheva" al Mănăstirii Hodoş-Bodrog, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, iar PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Biserica "Sfântul Ierarh Nicolae" din Drama, Grecia.
În Duminica a IV-a din Postul Mare, obştea Schitului de maici "Cuvioasa Parascheva" din Bodrogul Vechi, Protopopiatul Arad, împreună cu pelerinii veniţi aici pentru a serba cel de-al doilea hram al aşezământului, sărbătoarea Bunei Vestiri, au avut bucuria de a-l avea ca împreună rugător pe Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Chiriarhul locului a săvârşit Sfânta Liturghie, iar la timpul cuvenit, în cuvântul de învăţătură, Înalt Preasfinţia Sa a evidenţiat însemnătatea zilei prin trei momente, adică Duminica a IV-a a Postului Mare, Buna Vestire şi hramul sfintei mănăstiri. Cel dintâi aminteşte de Scara Raiului, scriere edificatoare pentru treptele desăvârşirii prin fapte bune, cel de-al doilea, care este, aşa cum spune, imnul principal al sărbătorii, "începutul mântuirii noastre şi arătarea tainei celei din veac" a lui Dumnezeu.
"Comun acestor trei momente este simbolismul scării, căci Maica Domnului este cea pe care S-a pogorât Dumnezeu în omenire şi este totodată Maica Bisericii care mijloceşte suişul duhovnicesc spre îndumnezeire. În viziunea patriarhului biblic Iacov, unirea pământului cu cerul se împlineşte în Biserică, aşa cum evidenţiază citirile sfinte încă de la începutul Postului Mare, prin făgăduinţa Mântuitorului către ucenicii Săi că vor vedea cerurile deschise, ca şi pentru toţi cei care cer mereu mai multă credinţă, precum tatăl copilului bolnav din Evanghelia zilei. Crucea Domnului, sărbătorită duminica trecută, ca şi urmarea ei de către fiecare, este la fel o scară, iar treptele acesteia etape ale înălţării spirituale", a arătat Înalt Preasfinţia Sa. În după-amiaza aceleiaşi zile, chiriarhul a poposit în Parohia "Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul" Arad-Bujac. Aici a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de obşte. Cuvântul chiriarhului s-a referit la darurile Duhului Sfânt, puse în lucrare deosebită prin Taina Sfântului Maslu şi, în general, prin îngrijirea bolnavilor, cărora este închinat anul acesta, prin tot ce se împlineşte spre vindecare.
Împreună slujire în Catedrala mitropolitană din Cluj
La invitaţia Înalt Preasfinţitului Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la slujbele religioase şi manifestările culturale organizate la Cluj-Napoca cu ocazia aniversării a şase ani de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului. La praznicul Bunei Vestiri, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala mitropolitană "Adormirea Maicii Domnului" de un sobor de ierarhi, condus de IPS Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naussa şi Kampania, care a adus din Grecia spre închinarea credincioşilor clujeni un fragment din Cinstitul lemn al Sfintei Cruci.
Vizită frăţească în Mitropolia de Drama
Cu binecuvântarea IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la invitaţia IPS Pavlos, Mitropolit de Drama, PS Paisie Lugojanul a slujit duminică la biserica cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" din Drama, Grecia. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de un sobor de trei ierahi, din care a făcut parte şi IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, invitat de asemenea de chiriarhul Mitropoliei de Drama. Cu acest prilej, conform unei tradiţii din oraşul elen, a avut loc tradiţionala procesiune din Duminica a IV-a a Postului Mare cu moaştele Sfântului Cuvios Gheorghe Karslidis, Mărturisitorul din Sipsa Drama, racla cu sfintele moaşte fiind adusă pentru trei zile în oraşul Drama, de la Mănăstirea "Înălţarea Domnului" din Sipsa. (Pr. Vasile Pop, Darius Herea, George Giurgiu)