A XX-a ediţie a Congresului „Pavlia“ de la Veria
La Veria, în Grecia, s-a desfăşurat, în perioada 26-29 iunie, cea de a XX-a ediţie a Congresului internaţional de teologie „Pavlia“, dedicat Sfântului Apostol Pavel. Evenimentul a fost organizat de Mitropolia de Veria, Naousa şi Kampania, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Panteleimon.
La ediţia din acest an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, care a citit şi mesajul transmis de Patriarhul României, intitulat „Misiune dinamică pentru o cultură creştină astăzi“. „Manifestare de excepţie, consacrată deja în Biserica Ortodoxă a Greciei, care se leagă de începuturile activităţii arhipastorale a Înaltpreasfinţitului Părinte Panteleimon, în calitate de Mitropolit de Veria, Naousa şi Kampania, acest congres de teologie are şi un pronunţat caracter frăţesc interortodox, deoarece el reuneşte reprezentanţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale surori, depăşind, astfel, în importanţă, graniţele teritoriale ale Greciei“, ne-a transmis Preasfinţitul Părinte Siluan.
La acest congres a participat şi Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Grecii, care a făcut deschiderea oficială în Centrul Cultural al oraşului Veria (numit şi Casa de litere şi arte „Antoniados“). Din partea celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale surori, au mai participat Înaltpreasfinţitul Părinte Atenagora al Belgiei, din partea Patriarhiei Ecumenice; Înaltpreasfinţitul Părinte Macarie, Mitropolit de Kenia, din partea Patriarhiei Alexandriei; Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie de Antidon, din partea Patriarhiei Ierusalimului; Preasfinţitul Părinte Teofan de Touna, din partea Patriarhiei Moscovei; Preasfinţitul Părinte Andrei de Remesiana, din partea Patriarhiei Serbiei; Înaltpreasfinţitul Părinte Naum de Ruse, din partea Bisericii Ortodoxe Bulgare; Înaltpreasfinţitul Părinte Atanasie de Limassol, din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului; Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic de Paronaxia şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gheorghios, de Kitrous şi Katerini, din partea Bisericii Ortodoxe a Greciei; Preasfinţitul Părinte Grigorie de Suprasl, din partea Bisericii Ortodoxe a Poloniei.
În cadrul congresului a fost lansat şi volumul omagial intitulat „Pavlia“ dedicat cinstirii Sfântului Apostol Pavel şi celor 20 de ediţii pe care Congresul de teologie de la Veria le împlineşte în acest an. A fost pregătită, de asemenea, şi o medalie aniversară, oferită mai întâi Preafericitului Părinte Arhiepiscop Ieronim al II-lea al Atenei şi al Întregii Grecii, precum şi membrilor Comitetului academic de organizare a congresului, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Pe lângă lucrările congresului, programul a mai cuprins premieri ale elevilor din cadrul mitropoliei care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură şi alte activităţi extraşcolare. De asemenea, manifestările anuale dedicate cinstirii Sfântului Apostol Pavel în Mitropolia de Veria, Naousa şi Kampania au mai cuprins şi diferite evenimente cultural-religioase, dar şi momente liturgice, cum sunt slujirile interortodoxe de la Catedrala mitropolitană din Veria, din ajunul şi din ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (Vecernia şi Sfânta Liturghie arhierească), precum şi procesiunea prin oraş, de la Catedrală la Altarul de vară din piatră închinat Sfântului Apostol Pavel şi slujba Vecerniei, care a încheiat seria acestor manifestări.