Binecuvântare pentru viitoarele cadre medicale

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie,   Marius Nedelcu - 22 Iunie 2019

Prima generație de absolvenți ai Școlii Postliceale Sanitare „Sfântul Nectarie” din București a fost primită joi, 20 iunie, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, viitoarele cadre medicale s-au întâlnit cu Patriarhul României, care a evidențiat rolul școlii sanitare postliceale din cadrul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București.

Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe absolvenţii Şcolii Postliceale Sanitare „Sfântul Nectarie”, subliniind că domeniul sănătăţii este unul sacru. „Dragi elevi şi eleve, vă mulţumim pentru prezenţa dumneavoastră aici, la Palatul Patriarhiei, şi vă felicităm că aţi terminat studiile la această şcoală foarte importantă din punct de vedere bisericesc şi social. Bisericesc, pentru că este o şcoală integrată în Seminarul Teologic Ortodox «Nifon Mitropolitul» din Bucureşti, şi social, pentru că este o mare nevoie de asistenţi medicali. Domeniul acesta al sănătăţii este unul sacru, deoarece sănătatea este un dar de la Dumnezeu, iar acest dar trebuie păstrat, cultivat, apărat şi evidenţiat”, a reliefat Prea­fericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a spus absolvenţilor că Mântuitorul Iisus Hristos este prezent atât în medicul care săvârşeşte actul medical, cât şi în pacienţi. „Faptul că această şcoală a adunat persoane de vârste diferite a arătat o comuniune şi în acelaşi timp posibilitatea de a învăţa unii de la alţii, unind entuziasmul tineresc cu înţelepciunea vârstei şi cu dorinţa comună de a sluji aproapele. Potrivit Sfintelor Evanghelii, Mântuitorul Iisus Hristos este prezent atât în doctorul care îngrijeşte de bolnav, cât şi în pacient, în bolnav, pentru că El spune: «căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine» (Matei 25, 35-36). Cărţile de slujbă îl numesc pe Mântuitorul Hristos «Doctorul sufletelor şi al trupurilor». Cuvântul «sotir» în limba greacă înseamnă şi «vindecător». Deci Mântuitorul ne vindecă de păcate, de boli, de suferinţe şi de sărăcia spirituală, atunci când ne îndepărtăm de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

La final, Patriarhul României i-a binecuvântat pe absolvenții școlii sanitare și le-a oferit daruri.

„Momentul de astăzi a fost înălțător pentru fiecare dintre participanți, fie profesori, fie elevi, pentru că am simțit grija pe care Biserica Ortodoxă Română o poartă pentru om, pentru binele celui din jur. Am simțit, de asemenea, că înființarea acestei școli sanitare postliceale în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din București este un lucru mare, pentru că, dincolo de formarea continuă, care presupune dobândirea de competențe profesionale, există șansa care în spectrul instituțiilor de învățământ este unică, aceea de formare spirituală”, a precizat Liliana Murguleț, profesoară la Şcoala Sanitară „Sfântul Nectarie”.

Școala Postliceală Sanitară „Sfântul Nectarie” din București a fost înființată în anul 2016. Oferta educațională a școlii sanitare pentru anul 2019-2020 este: asistent medical generalist - 2 clase (56 locuri); asistent medical de farmacie - o clasă (28 locuri); asistent medical balneofiziokinetoterapie şi recuperare - o clasă (28 locuri). Mai multe informații se regăsesc pe site-ul www.seminarortodoxbucuresti.ro/admitere/scoala-postliceala-sanitara.