Academicianul Dan Hăulică a fost condus pe ultimul drum

Un articol de: Ioan Bușagă - 20 August 2014

Membri ai familiei, prieteni, personalităţi şi iubitori ai culturii româneşti l-au condus ieri, 20 august, pe ultimul drum pe „aristocratul culturii româneşti“ Dan Hăulică, membru corespondent al Academiei Române, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă, fost ambasador al României la UNESCO. Slujba de prohodire a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“-Nou din Capitală de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După rostirea rugăciunilor de iertare, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a rostit mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Un ambasador al culturii româneşti. Domnul Dan Hăulică (1932-2014)“. Un ultim omagiu a fost rostit şi din partea Academiei Române de către academicianul Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă din cadrul Academiei Române, care a arătat că academicianul Dan Hăulică „a fost şi va rămâne un eminent critic plastic, poate cel mai important pe care l-am avut după cel de-al Doilea Război Mondial“, „un om al şoaptei şi un spirit al nuanţei“ care „a contribuit substanţial, prin opera şi atitudinea lui demnă şi responsabilă, ca rezistenţa prin cultură să fie posibilă şi, astfel, tradiţiile noastre spirituale să nu se prăbuşească în lunga noapte a regimului totalitar“.

Ultime omagii au mai fost rostite şi de către colaboratori şi apropiaţi ai academicianului Dan Hăulică, precum Geo Şerban, istoric, critic literar şi redactor al revistei „Secolul 20“, Ruxandra Garofeanu, critic de artă, Constantin Flondor, pictor, Grigore Elisei, scriitor şi jurnalist, Silvia Radu, pictor, Ion Iliescu, fost preşedinte al României, şi arhimandritul Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, care a subliniat trăirea profundă ortodoxă a „motorului simpozioanelor de la Mănăstirea Putna“: „Apropiindu-ne de domnul ambasador, un om pe care-l simţeai pătruns de conştiinţa rostului său, de ridicarea culturii către înălţimi, către spirit, noi, slujitorii Bisericii, preoţi sau monahi, eram deodată chemaţi la o reînnoire a propriei vocaţii. Ne simţeam repuşi într-un neobosit apostolat, pentru că el însuşi era un apostol al culturii şi al spiritualităţii, al frumosului şi al binelui. Astfel de personalităţi sunt un dar şi o binecuvântare pentru noi toţi şi suntem recunoscători că datorită lor şi altora asemenea lor cultura noastră românească are marea particularitate de a nu fi străină de inspiraţia Duhului celui Preasfânt“.

La final, PS Varlaam Ploieşteanul a mulţumit tuturor celor care au evidenţiat personalitatea şi lucrarea atât de complexă a celui care rămâne pentru noi un model şi a precizat realizările acestuia în planul culturii şi al spiritualităţii ortodoxe româneşti. „Plecarea sa dintre noi reprezintă nu doar o pierdere sentimentală pentru familie, pentru prieteni, cunoscuţi şi colaboratori, ci o pierdere a întregii naţiuni, plecând dintre noi una dintre cele mai fasci-nante personalităţi ale culturii româneşti din secolul al XX-lea şi începutul celui de-al XXI-lea. Plecarea sa este totuşi însoţită de această speranţă a noastră că datorită acestei sensibilităţi spre religios, acestei fidelităţi faţă de tradiţia creştină ortodoxă românească, reprezintă răspunsul cel mai frumos prin care astăzi Dan Hăulică, cetăţean de onoare al Iaşiului, probabil şi al altor localităţi, devine cetăţean al cerului şi, nădăjduim, cetăţean al raiului. Dorim cu adevărat ca amintirea lui să rămână neştearsă dintre noi, iar puterea exemplului său să inspire cât mai mulţi tineri!“, a subliniat Preasfinţia Sa.

Slujba Înmormântării a continuat cu sărutarea de pe urmă, iar apoi cu punerea în mormântul din Cimitirul „Sfânta Vineri“ din Capitală.