Academicianul Emilian Popescu, la 90 de ani
Ierarhi, academicieni, profesori de teologie și istorie, prieteni și colaboratori l-au sărbătorit ieri pe academicianul prof. dr. Emilian Popescu, cu prilejul împlinirii a 90 de ani de viață. În cadrul evenimentului festiv, care a avut loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, profesorul a susținut o prelegere festivă și a fost lansat primul volum din seria intitulată „Studii de istorie și de spiritualitate creștină”.
Evenimentul a fost deschis de conf. dr. Adrian Nicolae Lemeni, directorul Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a spus că prin excelența profesională și exigență, academicianul a urmărit formarea unor caractere puternice de oameni care să răzbată în viață. „Domnul profesor a reușit prin discipolii săi să realizeze o adevărată școală, oameni care au realizat lucrări deosebite. În aceasta se vede forța unui profesor. Am constatat la domnul academician o conștiință istorică foarte vie, capacitatea de a transmite prin istorie nu doar informații, ci și dragostea pentru jertfele înaintașilor noștri. Academicianul Emilian Popescu este un exemplu de înaltă ținută academică, care reușește să țină împreună exigența la cel mai înalt nivel și experiența ancorată în viața Bisericii”, a reliefat conf. dr. Adrian Nicolae Lemeni.
În continuare, pr. prof. univ. dr. Emilian Băbuș a prezentat câteva repere mai importante din activitatea academică. De-a lungul timpului, academicianul Emilian Popescu a fost cercetător principal al Institutului de Istorie al Universității din București (1952-1956), asistent la Institutul de Arheologie al Academiei Române (1956-1978), profesor titular la Catedra de bizantinologie a Institutului Teologic Universitar din București (1978-2001), apoi la facultățile de teologie din Iași (2001-2002), unde a pus bazele Școlii Doctorale, respectiv la Cluj, din anul 2002 până la pensionare. A ocupat funcții de conducere în organisme internaționale de prestigiu, precum vicepreședinte al Societății Internaționale de Studii Bizantine, mai precis până la Congresul de la Londra din anul 2007; este președintele Comisiei Naționale de Istorie Bisericească Comparată, respectiv președintele Societății Române de Studii Bizantine. Una dintre lucrările de referință ale acad. Emilian Popescu este „Inscripții grecești și latine din secolele IV-XIII descoperite în România” din 1976, pentru care a primit Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române.
Prelegere festivă la moment aniversar
Timp de peste o oră, ierarhi, preoți și profesori de teologie, istorici și apropiați au ascultat prelegerea festivă intitulată „Două mari momente de răscruce în istoria creștină și bizantină. Oameni și fapte”, a academicianului Emilian Popescu.
În prima parte, profesorul a vorbit despre convertirea Împăratului Constantin cel Mare, moment crucial în istoria omenirii, dar și despre rolul lui în formarea și continuitatea poporului român. „Misiunea creștină a Împăratului Constantin cel Mare și-a îndeplinit-o pentru că, oprind persecuțiile creștinilor și sprijinindu-i, fața lumii s-a schimbat. Fără Constantin, soarta religiei creștine ar fi fost mult mai grea, răspândirea încetinită, ori chiar oprită, cum s-a întâmplat, de pildă, în Persia, unde viața creștină se organizase deja în episcopate, dar nefiind nici un împărat persan încreștinat, ea a fost cu timpul înăbușită. A spune numai că Împăratul Constantin cel Mare a fost fondatorul Constantinopolului și al Imperiului Bizantin e prea puțin, pentru că faptele sale au îndreptat pe calea lui Dumnezeu lumea din Europa și de pe alte continente, unde credința creștină a fost cinstită. […] Pentru poporul român, Constantin este un fel de ctitor, fiindcă, dacă în perioada migrației popoarelor, populațiile de pe teritoriul țării noastre nu aveau credința creștină și civilizația romano-bizantină care să le dea superioritatea în fața barbarilor, continuitatea ar fi fost pusă sub semnul întrebării”, a spus acad. Emilian Popescu.
A doua parte a prelegerii a fost dedicată contextului istoric al secolului al 11-lea, și anume perioada conducerii Imperiului Bizantin de către Constantin al IX-lea Monomahul, un suveran mediocru, care nu și-a înțeles demnitatea imperială și în timpul căruia a avut loc Schisma din anul 1054.
Cuvinte de recunoștință și apreciere
În continuare, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat întreaga activitate științifică a academicianului Emilian Popescu, evidențiind contribuția sa importantă la aducerea în lumină a argumentelor teologice și istorice privind apostolicitatea credinței și continuității poporului român. Cuvinte de apreciere au fost rostite și din partea Secției de Științe Istorice și Arheologie și Biroului Prezidiului Academiei Române prin acad. Victor Spinei, vicepreședintele Academiei Române, care a vorbit despre înțelepciunea cu care profesorul Emilian Popescu a îmbinat cunoștințele teologice cu cele istorice. „Domnul Emilian Popescu se bucură de un prestigiu deosebit. Am avut ocazia să calc pe urmele domnului profesor la Dumbarton Oaks, la Washington, unde există cea mai mare bibliotecă de bizantinologie din lume, iar numele domniei sale figurează și acolo printre oamenii care se bucură de multă considerație. […] Faptul că l-am omagiat astăzi este un privilegiu pentru toată lumea și sunt convins că în biografia dumneavoastră această întâlnire va rămâne ca un reper”, a spus acad. Victor Spinei.
Recunoștință și apreciere au fost exprimate și de pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, și pr. prof. univ. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, oferind în numele instituțiilor reprezentate și câte un dar.
La finalul evenimentului festiv a avut loc lansarea primului volum din seria intitulată „Studii de istorie și de spiritualitate creștină”. Acest volum a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a reliefat că „această lucrare este una fundamentală, fără de care nici un studiu cu privire la trecutul creștin al națiunii noastre nu poate fi înțeles”. Aceste volume omagiale, care apar sub egida Patriarhiei Române și Academiei Române, cuprind cele mai reprezentative studii redactate de-a lungul activității științifice a academicianului Emilian Popescu.