Accesul la sănătate în mediul rural este „un dezastru”
În România, în mediul urban, există un medic la 171 de locuitori, în timp ce în mediul rural raportul este de un medic la 1.594 de locuitori, indică studiul „România cu un singur chip - partea a doua”, care a fost lansat de Ambasada Sustenabilităţii în România, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Documentul arată că România se află „într-un dezastru” în privința decalajelor între rural şi urban la abandonul şcolar şi accesul la sănătate, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor, la evenimentul de la Palatul Victoria. În prezent, 53,6% din populaţie trăiește în orașe, în vreme ce 46,4% se află în comune și sate.
În privința accesului la asistență medicală, decalajele cele mai mari urban - rural sunt înregistrate în judeţele Covasna, Vaslui şi Galaţi, în timp ce, în rural, județele cu cei mai mulți locuitori la un medic sunt Vaslui, Covasna şi Ialomiţa.
„La medici stomatologi, cele mai mari decalaje urban - rural sunt în judeţele cu ratele cele mai scăzute. La nivel urban, avem un medic stomatolog la 631 de persoane. În judeţul Olt avem în rural un medic stomatolog la 21.425 de persoane, în judeţul Vaslui avem un medic stomatolog la 17.942 de persoane”, a arătat Andreea Ghiocel, coordonatorul studiului.
Cercetarea a analizat şi modul în care se acordă ajutorul social. „Una din 402 persoane primeşte ajutor social în mediul urban, la nivel naţional, în timp ce una din 66 de persoane din mediul rural primeşte ajutor social. Cel mai mare decalaj este înregistrat de judeţul Argeş, unde una din 934 de persoane primeşte ajutor social în urban, în timp ce în rural o persoană din 62 primeşte ajutor social”, a precizat Andreea Ghiocel. (C. Z.)