Acerola, o plantă cu proprietăți antioxidante și detoxifiante
Printre fructele cu cea mai mare concentrație de vitamina C se numără și acerola, cunoscută și sub denumirea de vișină de Barbados, vișină tropicală sau cireașă portoricană. Aceasta aparține unor arbuști subtropicali din familia Malpighiaceae, de proveniență din America Centrală și Brazilia. Fructele sunt rotunde, de culoare roșu aprins, au pulpă zemoasă și un gust dulce-acrișor.
Acerola este renumită pentru conținutul de 30 de ori mai mare de vitamina C decât portocala, o singură cireașă furnizând doza zilnică necesară organismului. Deoarece cantitatea de vitamina C scade în timpul coacerii, fructele se comercializează cât sunt încă necoapte. Pe lângă vitamina C, acerola conține provitamina A, magneziu, niacină, acid pantothenic, potasiu, fosfor, calciu, vitaminele B1, B2, B3, antioxidanți etc.
Medicina tradițională braziliană o recomandă în anemii, diabet, febră, probleme cardiace, hepatite și alte afecțiuni ale ficatului, colesterol mărit, inflamații, reumatism, retenție de apă, tuberculoză, răni, inflamații ale intestinului etc.
Este recomandată și ca adjuvant în afecțiuni ale sistemului nervos, precum boala Parkinson. Acerola stimulează producția de colagen și detoxifierea cutanată, de aceea este recomandată în perioade de surmenaj, convalescență, graviditate, lactație. Are acțiune antiîmbătrânire, are proprietăți tonifiante, antiinfecțioase, remineralizante și antioxidante, ajută la prevenirea deficiențelor de fier, îmbunătățește imunitatea, protejează sistemul nervos, previne formarea celulelor canceroase etc.
Acerola se consumă în stare proaspătă sau adăugată la diferite deserturi, jeleuri, înghețate, plăcinte, sucuri, smoothie-uri etc. Se comercializează și sub formă de pudră, ca supliment nutrițional, sau sub formă de capsule.
Rețete:
Biscuiți cu pudră de acerolă și nucă
Ingrediente: 1 cană de făină integrală de grâu ecologică, 50 g unt, 1-2 linguri de miere, 1 ou, 2 linguri iaurt, 4 linguri pudră de acerolă, 3 picături esență naturală de migdale, 1 lingură praf de copt, 2 linguri nucă măcinată, un praf de sare. Mod de preparare: Se amestecă untul cu mierea, sarea și oul și se omogenizează, apoi se adaugă făina, praful de copt, iaurtul, esența de migdale, praful de acerolă și nuca măcinată; se omogenizează bine și din aluatul obținut se fac biluțe care apoi se aplatizează și se pun la cuptor, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, 20 de minute la temperatura de 1500 C.
Prăjitură de acerolă
Ingrediente: 80 g făină de acerolă, 140 g făină integrală, 90 g zahăr, 180 ml lapte, 60 g unt, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 lingură zeamă de lămâie. Pentru glazură: 100 g ciocolată amăruie, 80 ml smântână pentru frișcă. Mod de preparare: Se încălzește laptele și se toarnă peste făina de acerolă și se amestecă bine, apoi se mixează untul cu zahărul și cu cel vanilat și se adaugă în compoziția de făină de acerolă; se adaugă făina amestecată cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu și zeama de lămâie; se omogenizează și apoi se pune într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și se nivelează bine; se coace la foc potrivit, timp de 15- 20 de minute; se lasă la răcit, după care se pune glazura de ciocolată deasupra. Glazura: se rupe ciocolata în bucăți mici, se adaugă smântâna dulce și se pune într-un vas la bain-marie; se amestecă până se dizolvă și apoi se toarnă deasupra pe prăjitură.