Achiziție de carte veche de către Arhiepiscopia Târgoviștei

Un articol de: Pr. Marian Puiescu - 14 Feb 2024

Arhiepiscopia Târgoviștei a realizat, la inițiativa Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, în urma unei licitații, o importantă achiziție de carte veche. Astfel, au fost introduse în patrimoniul eparhiei următoarele volume:

  • „Îndreptarea Legii”, unul dintre cele mai importante codice de legi ce a apărut în Țările Române în evul mediu, la Târgoviște, 1652, un exemplar foarte rar. Alături de Biblia de la București, din 1688, și de Cazania lui Varlaam, din 1643, „Îndreptarea Legii” reprezintă un valoros monument al umanismului românesc.
  • „Apostol”, editat de Mitropolitul Teodosie al Țării Românești, din vremea Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, Buzău, 1704, piesă extrem de rară, de co­lecție. Acest text biblic românesc reproduce versiunea apărută în timpul domniei voievodului Șerban Cantacuzino. Cartea a apărut în timpul domniei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, cu blagoslovenia Mitropolitului Țării Ro­mânești, Teodosie, imprimân­du-se la Buzău, prin strădania Episcopului Damaschin.
  • „Triodion”, volum editat de Frăția Ortodoxă din Lvov, tipărit la Lvov, 1688, cu 9 gravuri, o piesă excepțională, de colecție. Cartea aceasta face parte din seria monumentelor culturii scrise apărute în Ucraina, la Kiev și Lvov, în epoca Mitropolitului Petru Movilă, având la bază ediția apărută la Lvov, în 1642, sub patronajul spiritual al cărturarului umanist român, urmând îndeaproape ediția apărută, tot la Lvov, în 1663.
  • „Triodul Săptămânii Mari”, editat de Mitropolitul Daniil al II-lea al Țării Românești, tipărit de Stoica Iacovici în tipografia Mitropoliei din București, 1726, în ediție princeps, sub patronajul domnitorului Țării Românești, Nicolae Mavrocordat.
  • „Mărgăritare adică cuvinte de multe feluri”, de Sfântul Ioan Gură de Aur, Bucureşti, 1746, volum tipărit în timpul Mitropolitului Neofit.

Aceste exemplare vor îmbogăți colecția de carte a Muzeului Arhi­episcopiei Târgoviștei din cadrul Reședinței eparhiale.