Acord pentru bugetul Uniunii Europene pe 2022

Data: 22 Noiembrie 2021

După discuții prelungite și dure între negociatorii Parlamentului European şi cei ai guvernelor statelor membre ale UE s-a convenit asupra bugetului pe 2022 al Uniunii, care se va cifra la 169,5 miliarde de euro. Bugetul va fi adoptat în mod oficial de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European. Votul în plen, care va marca sfârşitul procesului, va avea loc miercuri, 24 noiembrie.

Parlamentul European a intrat în negocieri cu o solicitare de 171,8 miliarde de euro, în timp ce statele membre, prin Comisia Europeană, au propus 167,7 miliarde.

Cifra la care s-a ajuns, după discuțiile dintre cele două părți, de 169,5 miliarde de euro, este cu circa 5 miliarde de euro mai mare față de bugetul UE din anul în curs.

Printre obiectivele principale ale bugetului se află combaterea consecinţelor economice ale pandemiei, promovarea protecţiei mediului, subvenţiile către fermieri şi sprijinirea regiunilor mai puţin dezvoltate din statele UE.

Un punct disputat în negocieri a fost solicitarea Parlamentului European de suplimentare a personalului său cu 300 de angajaţi. Statele membre au considerat că nu există justificare suficientă pentru această cerere, însă, în cele din urmă, ea a fost acceptată.

După ce va primi, miercuri, votul în Parlamentul European și va fi adoptat oficial, bugetul va permite UE să direcţioneze fonduri către domeniile în care acestea pot avea cel mai mare impact, în funcţie de nevoile cele mai importante ale statelor membre. Astfel, 49,7 miliarde de euro este suma alocată pentru redresare, 53,1 miliarde pentru politica agricolă comună, 12,2 miliarde programului de cercetare Orizont Europa, 2,8 miliarde infrastructurii de transport; 3,4 miliarde programului Erasmus+ etc. „Acest acord confirmă faptul că toate instituţiile sunt pregătite să ajungă la un compromis în interesul unui buget, care va sprijini o redresare durabilă a UE”, a declarat comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul şi administraţia.

Uniunea Europeană funcționează cu un buget pe termen lung, de 7 ani, anul 2022 fiind al doilea în cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027 care are în total alocate 1.074,3 miliarde de euro la prețurile din 2018, potrivit consilium.europa.eu.

Bugetul se bazează pe contribuțiile economiilor puternice precum Germania, Franța, Italia.

Germania, cel mai important contributor, varsă anual, în medie, la bugetul UE peste 32 miliarde de euro, Franța - 22,45 miliarde de euro, Italia are o contribuție anuală de 15,27 miliarde de euro, în timp ce Spania contribuie cu 11,95 miliarde de euro.

Contribuția medie a României este de circa 2,41 miliarde de euro, în timp ce beneficiile anuale, în perioada 2021-2027, vor fi de aproximativ 16,59 miliarde de euro, potrivit estimărilor comisiei. (C. Z.)