Acordul de asociere cu Republica Moldova va fi semnat mai devreme
La Consiliul European de joi, preşedinţii statelor membre UE au luat decizia ca acordurile de asociere, inclusiv cel de liber schimb, cu Republica Moldova şi Georgia să fie semnate mai devreme decât s-a convenit iniţial, „nu mai târziu de luna iunie a acestui an“. În acest timp, opoziţia de la Chişinău duce o campanie de dezinformare, lansând zvonuri potrivit cărora acordul de asociere ar obliga autorităţile „să închidă locurile de muncă şi să micşoreze salariile“.
Şefii de stat şi de guvern reuniţi joi la Consiliul European au luat decizia de a semna acordurile de asociere, inclusiv secţiunile de liber schimb, cu Republica Moldova şi Georgia, mult mai devreme decât era stabilit iniţial, „nu mai târziu de luna iunie acest an“, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. „A fost o decizie în unanimitate. (…) Am fost fericit să văd că există un consens acum între statele membre pentru devansarea datei semnăturii acordurilor, inclusiv secţiunea comercială, atât cu Republica Moldova, cât şi cu Georgia“, a declarat Barroso în cursul nopţii de joi spre vineri, citat de Agerpres. Şeful Executivului European a subliniat că semnarea va avea loc „în câteva săptămâni, nu mai târziu de luna iunie“.
De altfel, preşedintele României declara la sosirea reuniunii la nivel înalt că a solicitat încă de acum două săptămâni sprijin din partea PPE pentru ca această dată să fie devansată.
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a susţinut şi el că aceste acorduri trebuie semnate „cât mai repede“. „Moldova este sigur o ţară care trebuie ţinută cât mai aproape de UE“, a adăugat preşedintele PE. Semnarea acordului de asociere şi a secţiunii sale de liber schimb cu Republica Moldova şi Georgia era programată să aibă loc până la sfârşitul lunii august, după ce aceste documente au fost parafate cu prilejul summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013. Procedural, pentru a intra în vigoare, după ce acordul va fi semnat oficial de Republica Moldova şi UE, va urma etapa finală, cunoscută sub numele de ratificare, când Parlamentul Republicii Moldova, parlamentele celor 28 de state membre şi Parlamentul European trebuie să voteze în plen ratificarea.
Beneficiile semnării acordului de asociere
Acordul de asociere va permite reformarea sistemelor politic şi economic al Moldovei din dreapta Prutului în conformitate cu valorile europene, standardele şi reglementările UE. Printre alte avantaje ale acordului de asociere se numără în special cele legate de latura economică: produsele moldoveneşti vor putea fi exportate pe piaţa comunitară, producătorii vor putea primi sprijin financiar pentru modernizare şi creşterea calităţii, iar cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia de îmbunătăţirea cadrului legal în domenii precum mediu, sănătate, securitate şi justiţie, „care vor corespunde legislaţiei europene“, după cum se arată în explicaţiile oferite pe pagina de web a Guvernului de la Chişinău.
Un alt beneficiu major pentru moldoveni este reprezentat de liberalizarea regimului vizelor începând cu luna mai a acestui an, cetăţenii Republicii Moldova posesori de paşapoarte biometrice având posibilitatea să călătorească fără vize în spaţiul Schengen timp de 90 de zile într-un interval de 6 luni.