Acordul privind migrația ar putea debloca aderarea României la Schengen

Data: 22 Decembrie 2023

Austria nu mai are nici un argument pentru a se opune aderării României şi Bulgariei la Schengen după ce Parlamentul European şi statele membre (Consiliul UE) au ajuns miercuri la un acord de reformă profundă a azilului şi migraţiei. Reformarea politicilor privind migrația a fost condiția pe care Viena a pus‑o până acum Bruxelles‑ului pentru a debloca intrarea României și Bulgariei în Schengen.

„Austria a pierdut şi ultima bucăţică din pretextul pe care l‑a folosit ca să se opună intrării României în Schengen! Uniunea Europeană are un acord asupra migraţiei. Karl Nehammer (cancelarul austriac, n.r.) NU mai are de ce să se agaţe ca să discrimineze românii şi să‑i umilească la cozi prin vămi”, a transmis eurodeputatul Vlad Gheorghe, potrivit Agerpres.

La rândul său, europarlamentarul Dragoş Pâslaru a cerut Guvernului, prim‑ministrului Marcel Ciolacu şi preşedintelui Klaus Iohannis „să folosească inteligent acest acord la nivel european pentru ca românii să nu mai fie umiliţi la cozi interminabile şi economia României să nu mai aibă de suferit”.

Noua politică de azil prevede un control consolidat al intrării migranţilor în UE, centre la granițele externe pentru repatrierea celor ilegali şi un sistem de solidaritate cu cote obligatorii de redistribuire a migranţilor din ţările din prima linie sau contribuţii financiare pentru fiecare migrant respins, potrivit Reuters.

Statele din prima linie, precum Grecia, Italia, Spania, Franța, sau cele predilecte de destinație a migranţilor, cum sunt Germania și Olanda, au salutat reforma. Singurele care au respins‑o au fost Ungaria şi Slovacia, care nu au fost de acord nici cu cotele obligatorii de relocare, nici cu „amenzile” pentru neaplicarea lor. (C. Z.)