Acordul Serbiei cu Kosovo, o sarcină dificilă pentru ambele părţi
Biserica Ortodoxă Sârbă a făcut un apel duminică, 7 aprilie 2013, împotriva acordului cu albanezii kosovari, înţelegere care ar deschide calea Serbiei spre a deveni membră a Uniunii Europene. Uniunea Europeană a dat Serbiei termen ca până în 9 aprilie să spună dacă renunţă la controlul părţii de nord a provinciei Kosovo, unul din cele mai dificile litigii care divizează vechea provincie sârbă în schimbul începerii negocierilor de intrare în UE.
Discuţiile între sârbi şi kosovari pe această temă au eşuat săptămâna trecută la Bruxelles şi oficialii sârbi încă discută dacă acceptă sau resping acordul, pe care ei îl caracterizează ca „nedrept şi catastrofal”.
Preafericitul Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, a spus într-o scrisoare adresată conducătorilor sârbi că nu ar trebui „să abandoneze, să vândă sau să trădeze” Kosovo pentru o obscură promisiune de intrare în UE.
Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008, este considerat de sârbi ca fiind locul de naştere al statului medieval sârb şi leagănul credinţei ortodoxe al acestui popor. Kosovo a fost recunoscut ca independent de peste 90 de state, între care şi SUA şi 22 din cele 27 membre ale Uniunii Europene. Dar din cauza Rusiei şi a Chinei, aliaţii Serbiei în Consiliul de Securitate al ONU, Kosovo nu este membră a acestui organism.
Serbia a renunţat la controlul unei mari părţi din Kosovo în 1999, când NATO a alungat trupele sârbe din regiune după trei luni de bombardamente efectuate în zonă. Încheierea partajării provinciei Kosovo între albanezii majoritari şi sârbii care controlează nordul teritoriului, adică aproape o cincime din acest areal, este condiţia-cheie pe care oficialii europeni o pun pentru ca Serbia să acceadă la UE.
Patriarhul Irineu a afirmat că liderii politici din Serbia nu au nici un mandat pentru a accepta ceea ce nu a fost pretins nici unui alt stat candidat la intrarea în Uniunea Europeană. „Preţul este prea mare”, a spus Irineu. „Serbia nu ar trebui să accepte să plătească acest preţ pentru lucruri care nu vor fi, poate, niciodată acordate”. Oficialii sârbi au declarat că astăzi se vor decide dacă acceptă sau nu acordul în cauză.