Acţiune de prevenire a exploatării prin muncă
În sala de festivităţi a Centrului eparhial din Timişoara a avut loc luni, 8 iulie, dezbaterea privind campania de prevenire a exploatării prin muncă a persoanelor vulnerabile. La eveniment au participat 13 beneficiari ai Fundaţiei Filantropia Timişoara, care au urmat cursurile de calificare în diverse meserii prin proiectul „Centrele de Incluziune Socială“.
Prezentarea informaţiilor cuprinse în campania „A munci este un drept, a exploata munca este infracţiune!“ a fost susţinută de reprezentanţi ai Fundaţiei Filantropia Timişoara şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane Timiş. În cadrul întâlnirii au fost distribuite materiale informative şi au fost aplicate chestionare în scopul evaluării beneficiarilor cu privire la cunoştinţele legate de fenomenul exploatării prin muncă. „Suntem aici pentru a prezenta o activitate în cadrul unei campanii internaţionale de prevenire a exploatării prin muncă, care se derulează sub sloganul «A munci este un drept, a exploata munca este infracţiune!» Ne-am gândit că această campanie este foarte importantă pentru a informa în special persoanele vulnerabile, iar beneficiarii prezenţi la această întâlnire sunt şi beneficiari ai Centrului de Incluziune Socială din cadrul Fundaţiei Filantropia Timişoara. Aceste persoane au urmat un curs de calificare profesională şi practic sunt în căutarea unui loc de muncă. Acţiunea de informare este binevenită şi pentru oamenii care doresc să plece la muncă în străinătate, pentru că statisticile ne spun că foarte multe persoane din judeţul Timiş au fost exploatate prin muncă, iar câteva dintre aceste persoane au ajuns să fie asistate de Fundaţia Filantropia Timişoara“, a precizat Ana-Maria Cordun, reprezentant al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.
De asemenea, s-a urmărit informarea beneficiarilor cu privire la riscurile asociate exploatării prin muncă, condiţiile de muncă din ţările de destinaţie, precum şi dimensiunea şi formele de manifestare ale traficului de persoane. „Urmărind întrebările venite din partea beneficiarilor şi răspunsurile completate în chestionarele aplicate, s-a evidenţiat faptul că beneficiarii au înţeles care sunt riscurile exploatării prin muncă şi metodele prin care pot obţine informaţii despre agenţiile sau firmele angajatoare“, a declarat Alina Lozici, asistent social în cadrul Fundaţiei Filantropia Timişoara. Delegatul Centrului eparhial la acest eveniment a fost pr. Zaharia Pereş, consilier cultural eparhial, care a transmis celor prezenţi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi purtarea de grijă a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. La final, toţi cei prezenţi au primit fişe de evaluare prin care au fost stabilite cunoştinţele asimilate pe parcursul programului.