Acţiuni cu tinerii la Mănăstirea Caraiman
Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, organizează, în perioada 2-15 septembrie 2013, la Mănăstirea Caraiman, proiectul „Pe munte, spre Cruce!“.
Acesta este un proiect cu tineri şi pentru tineri, ce se va desfăşura sub forma a două serii, fiecare de câte o săptămână. În cadrul proiectului, tinerii voluntari, înscrişi pentru participare, vor merge în drumeţie spre crucea de pe Caraiman, vor întreprinde acţiuni de ecologizare a mediului, vor participa la o serie de seminarii, vor putea purta discuţii cu părinţii duhovniceşti ai mănăstirii şi cu delegaţii însoţitori şi vor desfăşura activităţi culturale.
Pelerinajul la crucea de pe Caraiman, acest simbol creştin ce înnobilează creasta Bucegilor, va fi un alt fel de drum al crucii, ca o analogie cu calea vieţii umane, în care vom întâmpina greutatea urcării muntelui, însă, odată ajunşi în vârf, ne vom bucura de izbândă. Totodată, această acţiune, pe lângă scopul de a evidenţia locuri frumoase din ţară, are ca ţel şi dezvoltarea respectului faţă de mediul ambiant, faţă de natură, a noii generaţii. Omul poate ajunge să-L cunoască pe Dumnezeu şi să se apropie de El şi prin contemplarea creaţiei Lui, pe care are obligaţia morală de a o păstra aşa cum i-a fost oferită.
Întregul proiect este rodul colaborării dintre Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul, în calitate de organizator, şi Centrul de presă Basilica, Basilica Travel, Mănăstirea Caraiman: Centrul misionar-cultural „Sfânta Cruce“, Primăria oraşului Buşteni, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova, Parcul Natural Bucegi, Salvamont Prahova şi Comprest, în calitate de instituţii partenere.
Proiectul se înscrie între activităţile dedicate Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Până în acest moment, au confirmat participarea aproximativ 120 de tineri, iar înscrierile continuă până la data de 30 august. Marea majoritate a participanţilor provin din cuprinsul Protoieriei 3 Capitală.
Dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la implementarea acestui proiect: parteneri, colaboratori, protoierii, parohiile implicate, şi în special Parohiei Dobroteasa.
(Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor)