Acţiuni cu tinerii la Mănăstirea Caraiman

Data: 26 August 2013

Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, organizează, în perioada 2-15 septembrie 2013, la Mănăstirea Caraiman, proiectul „Pe munte, spre Cruce!“.

Acesta este un pro­iect cu tineri şi pentru tineri, ce se va desfăşura sub for­ma a două serii, fiecare de câte o săptămână. În cadrul proiectului, tinerii voluntari, înscrişi pentru participare, vor merge în drumeţie spre crucea de pe Ca­rai­man, vor întreprinde acţiuni de ecologizare a mediului, vor participa la o serie de seminarii, vor putea purta discuţii cu pă­rin­ţii duhovniceşti ai mănăstirii şi cu delegaţii însoţitori şi vor desfăşura activităţi culturale.

Pelerinajul la crucea de pe Ca­raiman, acest simbol creştin ce înnobilează creasta Bucegi­lor, va fi un alt fel de drum al cru­cii, ca o analogie cu calea vie­ţii umane, în care vom întâm­pina greutatea urcării muntelui, în­să, odată ajunşi în vârf, ne vom bucura de izbândă. To­to­da­tă, această acţiune, pe lângă scopul de a evidenţia locuri fru­moa­se din ţară, are ca ţel şi dez­vol­tarea respectului faţă de me­diul ambiant, faţă de natură, a noii generaţii. Omul poate ajun­ge să-L cunoască pe Dumnezeu şi să se apropie de El şi prin contemplarea creaţiei Lui, pe care are obligaţia morală de a o păstra aşa cum i-a fost oferită.

Întregul proiect este rodul colaborării dintre Sectorul În­vă­ţă­mânt şi activităţi cu tineretul, în calitate de organizator, şi Cen­trul de presă Ba­silica, Basilica Travel, Mănăs­tirea Caraiman: Centrul misionar-cultural „Sfân­ta Cruce“, Primăria ora­şului Buşteni, Inspectoratul de Jandarmi Ju­deţean Prahova, Parcul Na­tu­ral Bucegi, Sal­va­mont Prahova şi Comprest, în calitate de instituţii partenere.

Proiectul se înscrie între activităţile dedicate Anului oma­gial al Sfinţilor Împăraţi Con­stantin şi Elena. Până în acest moment, au confirmat par­ti­ci­pa­rea aproximativ 120 de tineri, iar înscrierile continuă până la data de 30 august. Ma­rea majoritate a participanţilor provin din cuprinsul Protoieriei 3 Capitală.

Dorim să mulţumim pe această cale tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la implementarea acestui proiect: parteneri, colaboratori, protoierii, parohiile implicate, şi în special Parohiei Dobro­teasa.

(Sectorul Învăţământ şi acti­vi­tăţi cu tineretul al Arhie­pis­co­piei Bucureştilor)