Acţiuni filantropice în Postul Mare
Mai multe acţiuni filantropice au avut loc în perioada Postului Mare. Copiii participanţi la concursul misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“ s-au implicat şi ei în acţiuni de ajutorare a aproapelui.
O delegaţie a Departamentului social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, formată din consilierul social pr. Nicolae Rusu, inspectorul social pr. Tiberiu Kiss şi inspectorul Marius Talmaţchi a vizitat bolnavii de la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu şi a oficiat o slujbă religioasă în capela unităţii medicale. Activitatea a marcat Ziua Mondială a Sănătăţii, iar în soborul slujitor s-au aflat şase preoţi, între care şi protopopul de Sibiu, Ioan Coşa. Preoţii s-au rugat pentru bolnavii îngrijiţi la spitalul sibian şi pentru cadrele medicale. Atât pr. consilier Nicolae Rusu, cât şi protopopul Ioan Coşa, au adresat câteva cuvinte celor prezenţi, iar directoarea adjunctă a Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu, dr. Adela Morar, a subliniat rolul unor astfel de manifestări religioase pentru bolnavi.
S-a subliniat importanţa medicilor în societate, precum şi a alimentaţiei sănătoase, sloganul Zilei Mondiale a Sănătăţii din anul acesta fiind „De la fermă până la farfurie, mâncarea sigură să fie!“. Beneficiarii spitalului au primit din partea Departamentului Social al Arhiepiscopiei Sibiului mai multe daruri, constând în produse de patiserie şi iconiţe.
Daruri la Aurel Vlaicu, Orăştie
În cadrul concursului misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu“, copiii de la grupul de cateheză al Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Aurel Vlaicu, Protopopiatul Orăştie, s-au implicat în proiectul: „Calea postului - Scara virtuţilor de pe pământ la cer“, coordonat de pr. Avram Daniel. Copiii au participat la activităţi catehetice şi practice, iar susţinerea financiară a proiectului s-a făcut prin donaţii şi contribuţii ale credincioşilor şi sponsorilor. Copiii au pregătit buchete de flori, daruri şi au preparat produse de post care au fost împărţite celor 25 de persoane bolnave, vârstnice şi singure din parohie. Apoi, copiii au pregătit un meniu de post pentru 15 bătrâni de la Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice, coordonat de „Asociaţia Samaritenii orăştieni“ din Orăştie. Copiii de la grupul de cateheză au participat, apoi, la un pelerinaj la Schitul „Duminica Sfinţilor Români“ Grădiştea de Munte, Hunedoara.
Micii filantropi din Păniceni, Cluj
Copiii din parohia clujeană Păniceni şi cei din filia Dumbrava, au dorit ca în acest Post al Sfintelor Paşti să îşi arate iubirea faţă de semenii lor sărmani, bolnavi şi singuri. Împreună cu pr. Tudor Petrovici şi îndrumaţi de învăţătoarea din sat au făcut colecte şi expoziţii cu vânzare, iar cu banii obţinuţi au cumpărat alimente, rechizite şcolare şi jucării care au fost duse la Mănăstirea Dumbrava, judeţul Alba, şi la Asociaţia Medical-Creştină „Christiana“ din Cluj-Napoca. Acţiunea face parte din proiectul „Iubire şi nădejde din suflet de copil“, ce participă la concursul „Mâini întinse în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu“. Tot în cadrul proiectului s-au donat cărţi în limba spaniolă Liceului teoretic „Mihai Eminescu“ din Cluj-Napoca. De asemenea, credincioşii sărmani şi nevoiaşi din Păniceni au primit pachete cu alimente, pentru masa de Paşti. (Ştefan Mărculeţ, Andreea Pâgleşan)