Activităţi bogate în seminariile din Arhiepiscopia Iaşilor

Un articol de: Tudorel Rusu - 08 Aprilie 2013

În săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, elevii Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi, cei de la Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe“ Botoşani şi cei de la Seminarul Teologic Liceal de la Mănăstirea Neamţ au participat la concursuri şcolare şi au organizat mai multe manifestări cultural-educaţionale.

În perioada 1-2 aprilie, în primele zile ale săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, membrii Cenaclului „Haris“ de la Seminarul Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi au participat la cea a IV-a ediţie a proiectului naţional „Creangă... la el acasă“, desfăşurat la Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ din Tg. Neamţ. Elevii, coordonaţi de prof. Cristina-Ionela Ignat, în colaborare cu pr. prof. Ionuţ Creţu şi cu pr. prof. Teodor Cătălin Budacă, au obţinut, pentru al treilea an consecutiv, premiul de excelenţă la secţiunea dramatizare.

Elevii Seminarului Teologic din Dorohoi au mai obţinut premiul I la secţiunea Proiecte - bust sculptură în lemn (Ştefan Ilie-Marian şi Popescu Ionuţ din anul II Pastorală), premiul II pentru carte de colorat (Tudosanu Florin din anul II Pastorală), cât şi premiile I şi III la secţiunea Proză şi poezie (Loredana Adăscăliţei şi Loredana Ropotă din anul III Filologie bilingv). În cadrul programului, elevii participanţi au vizitat Muzeul „Mihail Sadoveanu“ de la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ.

„Viaţa liturgică şi duhovnicească în seminariile botoşănene“

Tot în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, la Seminarul Teologic Dorohoi s-a desfăşurat proiectul „Viaţa liturgică şi duhovnicească în seminariile botoşănene“, în parteneriat cu Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe“ Botoşani, cuprinzând o serie de activităţi, printre care oficierea slujbei Acatistului Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, sesiunea de comunicări „Slujirea elevului seminarist în societatea contemporană“, invitat - pr. Dumitru-Gică Păduraru, redactor la Radio Trintas, sceneta „De-ale lui Păcală“, interpretată de Trupa „Şturlubaticii“ a Seminarului Dorohoi, formată din Lucian Martin şi Alin Tănăsuc, momente muzicale în interpretarea elevilor seminarişti Sarafim Răzvan, Ecaterina Muha şi Hanganu Roxana, precum şi vizitarea Bisericii „Sf. Nicolae“ şi a Muzeului „George Enescu“ din Dorohoi.

„Proiectul a fost unul binevenit. Venirea în faţa acestor copii a unor oameni cu o vastă experienţă ca cea a celor doi invitaţi - pr. Dumitru Păduraru, la Dorohoi, şi pr. Valentin Ioan Istrati - la Botoşani - reprezintă o mare şansă pentru auditoriu. Sperăm ca această iniţiativă să continue şi în anii următori, fiind de bun augur pentru un rezultat sigur pe termen lung prin împreuna-lucrare a elevilor şi profesorilor de la cele două seminarii teologice botoşănene“, a declarat pr. prof. Muha Constantin, directorul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi.

„Copii frumoşi şi sănătoşi“

La Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 6 Dorohoi, structură a Seminarului Teologic Dorohoi, în cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“ a avut loc faza zonală a concursului judeţean „Copii frumoşi şi sănătoşi“, o manifestare care a urmărit verificarea cunoştinţelor referitoare la normele de igienă şi alimentaţie la preşcolari, prevenirea accidentelor şi îmbolnăvirilor. La concurs au participat echipe de la grădiniţele nr. 3, 6, 8 şi 10, Grădiniţa „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ şi „Albă ca Zăpada“, toate din Dorohoi.

Despre „Universul religiei şi spiritualitatea creştin-ortodoxă“

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun“ a cuprins, luni, 1 aprilie 2013, manifestarea „Universul religiei şi spiritualitatea creştin-ortodoxă“, în cadrul căreia s-au prezentat şi comentat materiale ce tratează interdisciplinar arta şi literatura, cu ajutorul unor proiecţii video, marţi, elevii au abordat „Universul culturii“, iar miercuri a avut loc acţiunea „Universul lecturii“. Joi, 4 aprilie, a fost o zi de pelerinaj şi documentare asupra lăcaşurilor de cult şi obiectivelor de spiritualitate creştină, iar vineri, la seminarul nemţean au avut loc concursuri de cultură generală. „Acest program a fost conceput de comun acord cu profesorii şi diriginţii claselor de la secţiile Pastorală şi Arte-Patrimoniu, de asemenea manieră încât să ofere elevilor nu doar lucruri noi, ci şi posibilitatea de a compara şi comenta informaţiile în raport cu pregătirea lor de specialitate. Este o confirmare a faptului că şcoala nu este doar un vector de educaţie, ci locul unde «înveţi să înveţi»“, a subliniat prof. Rudeanu S. Călin, coordonatorul programelor educative ale seminarului.