Activităţi catehetice în Parohia „Sfântul Alexandru“

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 18 Decembrie 2014

La Centrul Educaţional-Inovativ de la Biserica „Sfântul Alexandru“ din Cluj-Napoca au avut loc recent activităţi catehetice care i-au pregătit duhovniceşte pe copiii din parohie pentru întâmpinarea praznicului Naşterii Domnului. Cei mici au aflat mai multe despre semnificaţiile duhovniceşti ale sărbătorii Crăciunului şi despre tradiţiile româneşti legate de acest praznic.

Activităţile catehetice s-au desfăşurat în cadrul Proiectului „Alege  Şcoala!“, implementat  în  regiunile  de  dezvoltare  Vest,  Sud-Vest  Oltenia şi Nord-Vest, derulat de către Fundaţia World Vision România, în parteneriat cu Patriarhia Română. Activitatea de la Biserica „Sfântul Alexandru“ a avut ca scop pregătirea copiilor pentru întâmpinarea marelui praznic al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Copiii au avut posibilitatea să afle de la profesoara Maria Ciceo mai multe lucruri legate de sărbătoarea din 25 decembrie. Astfel, profesoara Maria Ciceo a prezentat cele mai importante evenimente legate de marea minune a Naşterii Domnului, provocându-i apoi pe copii la o discuţie pe această temă, în care s-a subliniat şi importanţa Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos pentru mântuirea omenirii.

Împreună cu preotul paroh Claudiu Melean, copiilor li s-au explicat semnificaţiile icoanei ortodoxe a Naşterii Domnului. Copiii au cântat mai apoi împreună troparul Naşterii Domnului şi au înţeles mai multe despre rolul mântuitor al venirii pe pământ a Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Tradiţiile de Crăciun

În cadrul catehezei, li s-a amintit copiilor că, pe lângă evenimentul biblic al Naşterii Domnului, în această perioadă sunt în desfăşurare obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti, care din păcate odată cu trecerea timpului încep să-şi piardă din semnificaţie sau chiar să dispară.

„Este foarte important să-i facem pe copii să conştientizeze faptul că sărbătoarea Crăciunului, nu reprezintă doar cadouri frumos ambalate, beculeţe colorate, Moş Crăciun şi bani primiţi pe colinde, ci ea reprezintă mai mult decât atât. Este cadoul cel mai de preţ pe care noi l-am primit de la Dumnezeu, este începutul mântuirii noastre. Deci, trebuie să-L întâmpinăm pe Pruncul Sfânt împreună cu păstorii şi magii, aducându-i şi noi cele mai de preţ daruri, viaţa noastră împodobită cu virtuţi morale şi inima curată ca albul zăpezii şi să-I cântăm împreună cu îngerii: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!», a spus doamna profesor Maria Ciceo.