Activităţi catehetice la Poieniţa, Protopopiatul Paşcani
În perioada Postului Mare, Parohia Poieniţa a organizat o serie de activităţi catehetice, având ca subiect tematica propusă de programa catehetică 2015, aflată în curs de implementare în toate cele douăsprezece protopopiate din Eparhia Iaşilor.
Catehezele, susţinute de pr. paroh Marius-Ionuţ Tabarcea, s-au adresat în special adulţilor, categorie de credincioşi de multe ori defavorizată, mai ales din punctul de vedere al învăţământului religios, aproape inexistent în urmă cu câteva decenii. Temele dezbătute până în prezent au fost: Biserica, parohia şi slujirea preotului. Ca locaţie de desfăşurare a întâlnirilor catehetice a fost ales Centrul de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii - Hârtoape (Poieniţa), instituţie cu care Parohia Poieniţa are încheiat, din anul 2012, un protocol de colaborare. Centrul deţine un spaţiu de conferinţe generos fiind dotat cu echipamente media moderne.
Prima cateheză cu tema „Ce este parohia?“ a fost susţinută duminică, 15 martie 2015, în prezenţa a 20 de credincioşi. Prezentat într-o manieră atractivă, subiectul s-a dovedit a fi unul actual şi de interes pentru toţi participanţii. Tratarea a urmărit un istoric al primelor comunităţi creştine (sec. II-IV), apariţia primelor parohii (sec. V), membrii parohiei, responsabilităţile şi îndatoririle acestora, dar şi istoricul propriei parohii. Fiecare aspect analizat a fost argumentat scripturistic şi patristic, fiind încadrat şi în contextul politic, social şi religios al perioadei menţionate. De asemenea, prezentarea s-a bucurat de un număr impresionant de fotografii vechi din arhiva parohiei. Evaluarea interactivă a activităţii şi discuţiile libere pe seama subiectului şi nu numai au dus la aprecieri, majoritatea participanţilor declarându-se impresionaţi.
„Ce este Biserica?“ şi „Slujirea preotului în parohie“
Duminică, 22 martie, 16 enoriaşi ai parohiei au luat parte la cateheza cu tema „Ce este Biserica?“. Păstrând caracterul interactiv, prezentarea a avut ca obiectiv conştientizarea credincioşilor şi dobândirea de informaţii noi cu privire la instituţia Bisericii şi la locaşul de închinare. După vizionarea unui film tematic, expunerea a urmărit un scurt istoric al Bisericii de la întemeire şi până în prezent, accentul fiind pus în principal pe locaşul de închinare (împărţire, elemente principale, obiecte de cult, semnificaţii). Chiar dacă informaţiile prezentate erau în general cunoscute, preotul paroh a oferit explicaţii necesare atunci când în discuţie au fost aduşi mai mulţi termeni noi. Din nou, activitatea a fost apreciată cu mult entuziasm de către credincioşi.
„Slujirea preotului în parohie“ a fost prezentată pe larg în cateheza susţinută duminică, 29 martie. Expunerea a fost structurată în patru părţi, fiecare cu un titlu interogativ: „Ce trebuie să ştim despre preot?“, „Cum trebuie să fie un preot ortodox?“, „Care sunt îndatoririle preotului?“ şi „Cum comunică preotul cu enoriaşii?“. Introducerea în tematică a fost realizată prin vizionarea scurtmetrajului „Pentru numele meu“ (Rusia, 2005), fiind continuată de răspunsuri individuale ale participanţilor la întrebarea „Ce ştim despre slujirea preotului?“. Pornind de la informaţiile iniţiale, cateheza a oferit apoi răspunsuri graduale la cele patru întrebări, alcătuind o imagine de ansamblu asupra misiunii şi slujirii preotului. De această dată în sprijinul prezentării s-au folosit mai multe fotografii din arhiva personală a preotului paroh, precum şi imagini surprinse la diferite activităţi ale parohiei. Un moment special al întâlnirii a fost prezentarea metodelor prin care preotul comunică cu enoriaşii săi. Printre acestea au fost menţionate cele două publicaţii, „Viaţa creştină“ şi „Viaţa creştină pentru copii“, site-ul parohiei (http://poienita. iasi.mmb.ro) şi pagina facebook.com/parohiapoienita.
Cei 26 de participanţi nu au ezitat să-şi exprime entuziasmul cu care au participat la aceste cateheze, unii dintre ei chiar în scris.
„Este un lucru nou pentru parohia noastră, un lucru de pionierat, foarte necesar evoluţiei spirituale şi nu numai a enoriaşilor. Faptul că participanţii pot întreba, pot răspunde sau cere lămuriri, sau explică prin cuvinte proprii şi după bagajul lor de cunoştinţe reprezintă un mare pas înainte spre cunoaşterea de sine şi spre întărirea comunităţii, cu ţintă finală conştientizarea credinţei în Dumnezeu. Interactivitatea este unul dintre aspectele pozitive ale întâlnirii“, a declarat Silviu Ionescu, 44 de ani, participant.
Catehezele au fost interactive, implicând în susţinerea lor atât pe catehet, cât şi pe participanţi. Nu au lipsit metodele moderne de predare-învăţare-evaluare, prezentările în format electronic, jocul, pentru destinderea atmosferei, şi chiar discuţiile libere. În finalul întâlnirilor participanţii au completat chestionare de evaluare a activităţii.
Pentru perioada imediat următoare, în Parohia Poieniţa au fost programate alte două cateheze: „Cine sunt enoriaşii?“ (26 aprilie) şi „Cum participăm activ la viaţa parohiei?“ (3 mai).
Reamintim că în Eparhia Iaşilor se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv un program catehetic la nivel de parohii în baza unei planificări şi a unei tematici specifice. Programa pentru anul 2015 propune subiecte precum Biserica, parohia, preotul şi credincioşii, mănăstirea, mari duhovnici, Sfântul Ioan Gură de Aur. Sunt în total zece teme ce vor fi susţinute de preoţi în parohii, astfel: primele cinci, până la data de 30 iunie, iar ultimele cinci până în 15 decembrie. (Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, Tudorel Rusu)