Activități cu tinerii în cadrul proiectului „Lumină din Lumină” în Eparhia Craiovei

Un articol de: Pr. Ștefan Bărbulescu - 23 Feb 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Sectorul învățământ, activități cu tineretul și de catehizare al Arhiepiscopiei Craiovei implementează proiectul catehetic eparhial „Lumină din Lumină” la parohii din județele Dolj și Gorj.

Grupurile de tineret înființate pentru acest proiect organizează periodic activități. Astfel, preotul Ovidiu Diaconu, din Parohia Zănoaga, a organizat „Clubul de lectură” în cadrul căruia opt tineri și-au prezentat interesul lor pentru lucrările: „Amândoi mor la sfârșit” de Adam Silvera, „Pe lângă plopii fără soț” și „Ai noștri tineri” de Mihai Eminescu, „Zâmbește” de Ion Minulescu, „Paza bună” de Tudor Arghezi, „Izvorul nopții” de Lucian Blaga, „De câte ori, iubito” de Mihai Eminescu. De asemenea, a fost organizată biblio­teca parohială și totodată „Scaunul noului membru”, activitate prin care se atrag noi tineri la grupul parohial.

În Parohia Dăbuleni III, părintele Daniel Nițu a susținut două cateheze despre Cartea Facerii și Ieșirea și a organizat un grup de ajutorare a unei familii cu 4 copii, defavorizate social, a căror mamă bolnavă este internată în spital. Tinerii grupului îi vor ajuta pe cei 4 copii la teme și cu tot ce este nevoie pentru a-și continua școala în condiții normale.

Părintele Ionuț Ciungu, din Parohia Baia de Fier I, a organizat pe lângă cursul de engleză și o serie de jocuri interactive, menite să dezvolte abilitățile de lucru în echipă ale tinerilor. De asemenea, grupul de tineri din Baia de Fier I a primit vizita grupului de tineri organizat de părintele Mihai Popescu din Parohia Fărcașele, județul Olt, Episcopia Slatinei și Romanaților. Cele două grupuri s-au rugat împreună la Sfânta Liturghie, iar ulterior au participat la două ateliere, unul de gătit, iar altul de confecţionat mărţişoare, ultimul găzduit la Conacul Olarilor.

În Parohia Țicleni, preotul Dragomir Ți­clea­nu a organizat atelierul de creație „Semne cusute - tradiții care ne definesc”. Cu ajutorul enoriașelor Maria Marcela Mincea, Aurica Țicleanu, Reolina Purea, Elena Mărgineanu și Viorica Vîlceanu, copiii au învățat să coasă semne tradiționale, utilizate în procesul de creare a iilor. Scopul atelierului a fost promovarea artei cusutului tradițional, precum și o nouă alternativă de petrecere a timpului liber.

În Parohia Padea, preotul Constantin Safta, împreună cu profesoara de religie Cornelia Bușiu Gavrilă, a susținut tinerilor cateheza „Rolul și foloasele rugăciunii”. În parohiile Comoșteni și Amărăștii de Sus II, preoții Alin Nicola și Cosmin-Daniel Filip au susținut catehezele conform programului catehetic: „Duhul Sfânt - Persoană sau energie?”, au organizat dezbaterea „Cum mă ajută rugăciunea?”, iar părintele Alin Nicola i-a învățat pe tineri și cântările Sfintei Liturghii. În Parohia Goicea Mică, preotul Alexandru Roman a organizat activități recreative pentru tinerii parohiei.