Activități cu tinerii pe Valea Geoagiului cu prilejul Zilei internaționale a patrimoniului

Un articol de: Pr. Cristian Rațiu - 23 Aprilie 2021

Departamentul de tineret al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a organizat sâmbătă, 17 aprilie, cu ocazia Zilei internaționale a monumentelor și siturilor, sărbătorită în 18 aprilie, pelerinajul „Vetre de spiritualitate, cultură și tradiție românească de pe Valea Geoagiului”.

Primul obiectiv vizitat a fost Biserica Episcopală de la Geoagiu de Sus, unul dintre centrele eclesiale și culturale ale veacului al XVI-lea, ctitorită de domnitorul Țării Româ­nești, Radu de la Afumați (1522-1529), pe o feudă primită de la voievodul Transilvaniei, Ioan Zapolya (1510-1526).

Pelerinajul a continuat la Mănăstirea Râmeț. Aici, tinerii au fost întâmpinați de maica Dionisia, ghidul așezământului monahal, care le-a vorbit despre cele două edificii monument istoric din cadrul complexului, și anume biserica veche cu hramul „Izvorul Tămăduirii” și vechea școală a mănăstirii, care găzduiește acum colecția muzeală a așezământului. Tinerii au putut afla informații despre începuturile vieții monahale în această zonă a Transilvaniei, despre primele școli cu predare în limba română, despre etapele dezvoltării așezământului monahal și viețuitorii de seamă ai acestuia.

După o rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului „Pantanassa”, vindecătoarea de cancer, și închinarea la moaștele Sfântului Ierarh Ghelasie de la Râmeț, tinerii au făcut o drumeție în cătunul Valea Uzei, de unde au văzut de la înăl­ţime Valea Geoagiului, mănăstirea și Cheile Râme­țului. Aici au luat parte la jocuri interactive și distractive.