Activităţi culturale în Arhiepiscopia Râmnicului
Ca semn al preţuirii pe care vâlcenii o poartă vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Fundaţia Culturală Sfântul „Antim Ivireanul“, Biblioteca Judeţeană şi alte instituţii de cultură şi de învăţământ a organizat, în perioada 16-18 martie 2014, ediţia a patra a Memorialului „Bartolomeu Valeriu Anania“.
Evenimentul a debutat duminică, 16 martie, la Biserica „Sfinţii Voievozi“ din comuna Glăvile, prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de pomenire a mitropolitului Bartolomeu şi a familiei Anania, urmată de un moment de evocare intitulat „Bartolomeu Valeriu Anania - fiu de seamă al neamului nostru“, cu participarea arhimandritului Andrei Coroian, consilier pentru catehizare şi misiune al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, pr. Marcel Andreică, de la parohia ortodoxă română „Sfântul Dumitru“ din Floreşti, judeţul Cluj, şi părintele Iulian Mădălin Buşagă, protopop de Drăgăşani. În ziua de luni, 17 martie, la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae“ a avut loc colocviul „Sfântul Constantin Brâncoveanu în perspectiva lui Valeriu Anania“. La eveniment a luat parte şi părintele consilier cultural Constantin Cârstea, care a rostit mesajul din partea Arhiepiscopiei Râmnicului.
Manifestări culturale în cinstea mitropolitului Bartolomeu
În cadrul colocviului, pr. prof. Petre Mateiescu a susţinut referatul cu tema „Sfântul Constantin Brâncoveanu în perspectiva lui Valeriu Anania“. Moderatorul întâlnirii a fost conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr, care a prezentat şi câteva noi apariţii editoriale referitoare la ilustrul ierarh şi cărturar Bartolomeu Valeriu Anania. La manifestarea cultural-religioasă de la Seminarul Teologic râmnicean au fost prezenţi: pr. prof. dr. Nicolae Proteasa, directorul Seminarului „Sfântul Nicolae“, pr. prof. dr. Ion Gavrilă, pr. prof. George Pomeneşte, preoţi, profesori şi elevi seminarişti.
Prezentarea dimensiunii spiritual-culturale a personalităţii mitropolitului Bartolomeu a continuat la Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul“ din Râmnicu Vâlcea, într-o reuniune cultural-artistică pe tema „Mitropolitul Bartolomeu Anania în memoria publică“, printr-o serie de evocări şi lansarea volumului „Tânărul Anania - Îngerul cu barbă“, publicat la Editura Renaşterea sub semnătura conf. univ. dr. Ioan St. Lazăr. La acest eveniment cultural, Eparhia Râmnicului a fost reprezentată de părintele Constantin Olariu, inspector pentru catehizarea parohială, care a rostit mesajul din partea Arhiepiscopiei Râmnicului. Preotul Florin-Cătălin Ghiţ, redactorul-şef al revistei „Renaşterea“ a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a fost invitatul de seamă al acestui eveniment.
Marţi, în cea de-a treia zi a manifestărilor, la Biblioteca „A.E. Baconsky“ din Călimăneşti, într-o „Rotondă la alt plop aprins“: Bartolomeu Valeriu Anania, a fost prezentată opera sa literară şi modul în care aceasta a fost receptată în viaţa culturală românească. La eveniment au luat parte apropiaţi ai mitropolitului Bartolomeu, preoţi, profesori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, precum şi ai instituţiilor de învăţământ şi de cultură din Vâlcea şi Cluj.
Prin organizarea acestui memorial contribuim la descoperirea şi afirmarea rolului Bisericii Ortodoxe Române în dezvoltarea spiritualităţii româneşti, activitate ce se dovedeşte, nu de puţine ori, a avea un rol deosebit şi în formarea culturii poporului român.