Activităţi culturale în Cetatea Băniei
La finele săptămânii trecute, Primăria municipiului Craiova a iniţiat un frumos proiect cultural închinat poetului Adrian Păunescu. Organizate sub girul unui festival internaţional, activităţile dedicate marelui poet şi om de cultură oltean au debutat în sala mare a instituţiei printr-o sesiune de evocări. Din partea Arhiepiscopiei Craiovei a participat la eveniment pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural, delegat al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei.
În cursa pentru dobândirea titlului de capitală europeană, Cetatea Băniei a demarat mai multe activităţi şi proiecte, menite să pună în lumină adevăratele valori ale tradiţiei olteneşti. Cele mai multe dintre ele au menirea de a readuce în sufletul şi inimile craiovenilor personalităţi de marcă, oameni dăruiţi spiritului, adevărate repere culturale peste veacuri.
„Unul din marii poeţi şi oameni de cultură născuţi pe meleagurile Olteniei“
În cadrul Festivalului internaţional „Adrian Păunescu“, aflat anul acesta la prima ediţie, Arhiepiscopia Craiovei a participat activ, luând parte prin delegaţii ei la cele mai importante momente închinate de organizatori memoriei poetului plecat din Bârca Doljului. Aşa se face că, în seara zilei de vineri, 19 iulie, preotul Grigore Vulcănescu, consilier cultural al Centrului eparhial din Craiova, a luat parte, ca delegat al IPS Părinte Irineu, la deschiderea oficială a evenimentului. În cuvântul său, pr. Vulcănescu a transmis celor prezenţi binecuvântarea arhierească a Mitropolitului, laolaltă cu gândurile de solidaritate şi bucurie faţă de demersul cultural al Primăriei municipale. „Cu siguranţă, Adrian Păunescu a fost şi este unul din marii poeţi şi oameni de cultură născuţi pe meleagurile Olteniei noastre. El a cântat cu vervă şi dăruire virtuţile credinţei, ale dragostei de neam şi de ţară, ale iubirii faţă de Dumnezeu şi semeni. Talentul său, sădit de Dumnezeu într-însul, l-a pus în slujba noastră, înmulţindu-l după porunca Domnului nostru. Noi, cei de astăzi, avem datoria de a ne ruga pentru mântuirea fratelui nostru, ca Domnul Dumnezeu să-l rânduiască laolaltă cu cei din ceata drepţilor“, a spus pr. Grigore Vulcănescu. Între cei care au luat cuvântul s-au numărat personalităţi precum academicienii Mihai Cimpoi şi Nicolae Dabija din Basarabia, scriitorul Tudor Ne-delcea, profesori universitari şi oameni de cultură din ţară şi de peste hotare.
Activităţile au continuat a doua zi printr-o slujbă de pomenire oficiată în parohia doljeană Bârca, localitatea natală a poetului. În aceeaşi zi a fost inaugurată, în Craiova, strada Adrian Păunescu şi s-au organizat, în piaţa Mihai Viteazul, mai multe activităţi de cântec şi poezie dedicate poetului. Duminică, 21 iulie, preotul Gheorghe Pîrva, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi slujitor la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Craiova, a participat la evenimentul de inaugurare a bustului poetului, aşezat pe Aleea Personalităţilor, în vecinătatea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Bănie.
Întreaga manifestare a fost legată de împlinirea a şapte decenii de la naşterea poetului Adrian Păunescu.