Activități culturale și educaționale la Văleni
În perioada 5-12 august 2019, în orașul Vălenii de Munte din județul Prahova au avut loc mai multe activități educaționale și culturale. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un grup de copii din Protoieria Cahul, Episcopia Basarabiei de Sud, a participat la tabăra „Bucuria vacanței”, organizată de Protoieria Vălenii de Munte. Luni, 12 august, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a fost prezent la deschiderea cursurilor de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”.
Protoieria Vălenii de Munte din județul Prahova a organizat, între 5 și 10 august 2019, tabăra de vară „Bucuria vacanței” pentru un grup de copii din Protoieria Cahul, Episcopia Basarabiei de Sud. Programul taberei a fost unul divers, iar copiii au avut parte în fiecare zi de activități noi. Participanții s-au bucurat de drumeții la tabăra de copii de la Valea Plopului și la Mănăstirea Crasna. De asemenea, de-a lungul acestei perioade, au vizitat Salina Slănic, Casa Memorială „Nicolae Iorga” și atelierul de veșminte din Văleni, unde au primit cu entuziasm informații despre obiectivele turistice și despre specificul activităților. De sărbătoarea Schimbării la Față, copiii au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți în preajma Cimitirului Eroilor de la Tabla Buții, la altitudinea de 1.340 m.
Pentru festivitatea de încheiere a taberei a fost organizat un foc de tabără, iar însoțitorii au mulțumit părintelui protopop Mihail Peneș, coordonatorilor, precum și tinerilor voluntari care au fost alături de cei mici în această perioadă.
Cursurile de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”
În orașul Vălenii de Munte au fost deschise luni, 12 august, cursurile de vară ale Universității Populare „Nicolae Iorga”. Evenimentul a fost sprijinit de Consiliul Județean Prahova, Academia Română, Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria orașului Vălenii de Munte. La deschiderea oficială a cursurilor au fost prezenți istorici, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea; acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; acad. Eugen Simion.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care a oficiat o slujbă de mulțumire pentru activitatea acestei instituții. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre valorile spiritualității noastre și necesitatea cultivării lor, despre satul românesc și rolul acestuia în dezvoltarea tradițiilor populare și păstrarea credinței strămoșești. În continuare, au fost dezbătute mai multe teme de interes în cadrul unor conferințe. Academicianul Eugen Simion a făcut o radiografie a limbii române ca fundament al identității naționale, iar academicianul Ioan Aurel Pop a vorbit despre premisele unității naționale românești.