Activităţi dedicate copiiilor
Mai multe activităţi catehetice, educative şi de petrecere a timpului liber pentru copii au avut loc în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, prin implicarea parohiilor. De asemenea, azi, are loc spectacolul caritabil „Copii pentru copii“, în vederea ridicării Centrui social „Sfântul Onufrie“ pentru copiii orfani, la Mănăstirea Floreşti.
Concursul judeţean de creaţii literare şi plastice „Bucuria Învierii din sufletul copilului“, aflat la ediţia a II-a, a avut loc sâmbătă 8 iunie, la sediul Protopopiatului Bistriţa. Manifestarea a fost iniţiată de protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, şi a fost organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
La competiţia care a avut loc la sediul Protopopiatului Bistriţa, au participat aproximativ 50 de copii de la unităţile şcolare din judeţ, coordonaţi de profesorii lor de religie. În deschiderea acestei manifestări cultural-artistice au susţinut un recital de muzică clasică, violonistul de talie europeană, Florin Vlad, de la Centrul municipal de cultură şi pianistul Cristian Lepădatu, de la Liceul de muzică „Tudor Jarda“ din Bistriţa.
Competiţia s-a desfăşurat pe trei secţiuni: pictură pe sticlă, desen, colaj şi machete, şi creaţii literare în proză. Copiii care s-au clasat pe primele locuri au primit diplome şi premii oferite Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, după Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie“, din Bistriţa.
„Micul Creştin“ la Huedin
Protopopiatul Ortodox din Huedin a desfăşurat în acest an şcolar proiectul educaţional „Micul Creştin“ la Grădiniţa „Prichindeii Veseli“ din oraş, proiect ce a ajuns deja în cel de-al treilea an de desfăşurare.
În primii ani au participat grupele mari şi cele pregătitoare, iar în acest an şcolar activităţile au fost dedicate grupei mijlocii, coordonate de educatoarele Boca Viorica şi Corina Mirela Sabău.
Copiii au avut parte, în fiecare lună, de întâlniri tematice şi activităţi catehetice şi recreative. Părintele Ciprian Taloş a discutat cu cei mici diferite teme religioase, potrivit vârstei lor, pentru a le transmite valorile moral-religioase şi învăţăturile Bisericii Ortodoxe. În cadrul întâlnirilor lunare, copiii au învăţat rugăciuni, au recitat poezii şi au citit povestioare cu conţinut religios, au participat la Sfânta Liturghie, prilej cu care pr. Ciprian Taloş i-a împărtăşit pe micuţi.
În cadrul proiectului s-au desfăşurat şi acţiuni sociale şi filantropice, precum vizitarea unor centre pentru copii sau vârstnici.
Parteneriatul educaţional desfăşurat între Protopopiatul Huedin şi Grădiniţa „Prichindeii Veseli“, s-a încheiat cu o întâlnire la paraclisul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din sediul protopopiatului. Copiii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de pr. Ciprian Taloş, după care s-au împărtăşit. Au rostit rugăciuni, au interpretat cântece şi poezii religioase Vizită la „Mihai Vodă“
Un grup de elevi din Turda au vizitat Mănăstirea „Mihai Vodă“, judeţul Cluj, unde se află mormântul domnitorului Mihai Viteazul. Tinerii de la Şcoala „Waldorf“ cu clasele I-VIII au fost însoţiţi de învăţătoarea Tinelia Todea şi de părintele Laurenţiu Şuteu, de la Parohia Turda Capelă I. La mănăstire au fost primiţi de maica stareţă Andreea Zdrobău şi de duhovnicul aşezământului monahal, protosinghelul Ilie Hanuschi. Copiii s-au rugat în biserica mare a mănăstirii, împreună cu duhovnicul mănăstirii şi cu părintele Laurenţiu Şuteu, iar, la final maica stareţă le-a dăruit copiilor iconiţe, cărticele cu pilde creştine şi pliante, după care au fost poftiţi la o gustare în trapeza mănăstirii. Înainte de a pleca spre şcoală, cu toţii s-au recules la mormântul domnitorului, situat în apropierea asezământului monahal, lângă obeliscul dăltuit în chip de sabie cu trei laturi. Deplasarea elevilor la mănăstire a fost susţinută de membrii Comitetului Parohial al Parohiei Turda Capelă I.
Pelerinaj la Nicula
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din cartierul Zorilor, din Cluj-Napoca, a organizat un pelerinaj, oferit în mod gratuit, la Mănăstirea Nicula, pentru copiii participanţi la programul parohial cu copiii, intitulat „7 Paşi“.
Cei 35 de copii au fost însoţiţi de parohul Cornel Felecan şi de Oana Băilă, coordonatorul programului „7 Paşi“, alături de trei voluntari de la ASCOR, filiala Cluj.
La Mănăstirea Nicula, copiii s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, au aflat istoricul acestei vetre de rugăciune şi au vizitat aşezământul monahal. Pe drumul de întoarcere, grupul a făcut un popas la iarbă verde pentru a lua masa, pentru jocuri de grup şi sport.
Un alt obiectiv al pelerinajului a fost Muzeul Mitropoliei Clujului, unde copiii au descoperit comorile iconografice şi istorice de la subsolul Catedralei din Cluj-Napoca. Pelerinajul a fost o binemeritată răsplată pentru copiii care au participat la a IV-a ediţie a programului catehetic şi recreativ „7 Paşi“, desfăşurat la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ în Postul Mare în perioada 13 martie - 25 aprilie 2013. (Andreea Pâgleşan, Grigore Sâmboan, Radu Copil)
Spectacol caritabil pentru Centrul „Sfântul Onufrie“
Un spectacol caritabil „Copii pentru copii“, pentru ridicarea Centrului „Sfântul Onufrie“ de la Mănăstirea Floreşti, judeţul Cluj, are loc azi, de la ora 16:00, în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“ şi va fi susţinut de elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai“ din municipiu. Sunt invitaţi să participe toţi cei care doresc să sprijine proiectul şi să contribuie la ridicarea centrului social ce îi va sprijini pe copiii orfani.
Centrul pentru copiii aflaţi în dificultate va fi construit lângă Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului“ Floreşti va purta numele „Sfântul Onufrie cel Mare“. Piatra de temelie va fi aşezată pe 12 iunie, în ziua prăznuirii ocrotitorului spiritual, de către Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, şi Mitropolitul Clujului, Marmureşului şi Sălajului. Construcţia va fi coordonată de duhovnicul Mănăstirii Floreşti, Visarion Paşca. Centrul va include case de tip familial unde vor fi găzduiţi pe o perioadă nedeterminată copii separaţi temporar sau definitiv de părinţi. Cadre specializate le vor oferi îngrijire, educare şi suport emoţional, iar maicile se vor implica în activităţi educative.