Activități desfășurate de tinerii dintr‑o parohie gorjeană

Data: 05 Martie 2024

În Parohia Rovinari II, Protopopiatul Târgu‑Jiu Sud, județul Gorj, a avut loc sâmbătă, 2 martie, o activitate catehetică în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă!”, ne‑a transmis preotul Daniel Foanene.

Grupul catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul”, însoțit de profesorul Adrian Popescu și de părintele profesor Daniel Foanene, a vizitat două azile de bătrâni, Complexul de îngrijire și asistență Dobrița și Complexul de îngrijire și asistență Suseni.

În prima parte a activității, copiii au participat la Sfânta Liturghie, împreună cu părintele Daniel Foanene și cu profesorul Adrian Popescu, la biserica din Dobrița cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar la final părintele paroh Vasile Adrian Mălăescu a ținut o cateheză despre „Importanța împlinirii poruncii iubirii”, îndemnându‑i pe tineri ca toată viața lor să își păstreze sufletele curate.

În cea de‑a doua parte a activității, copiii au vizitat cele două azile, oferindu‑le bătrânilor câte o plăsuță cu daruri achiziționate din suma strânsă din vânzarea mărțișoarelor din activitatea săvârșită în urmă cu o săptămână. După oferirea acestor daruri, copiii le‑au pus la gât bătrânilor câte o cruciuliță, la mână câte o brățară, iar la sfârșit, pe lângă mărțișorul oferit tuturor, le‑au dăruit și un „mărțișor muzical”, încântându‑i și emoționându‑i pe aceștia.

În cea de‑a treia parte a activității, Grupul catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” a vizitat Mănăstirea Dobrița, unde maica stareță monahia Emanuela Vancea le‑a ținut un cuvânt de învățătură despre iubirea aproapelui. În continuare, copiii s‑au întâlnit la Baia de Fier cu Grupul catehetic „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, coordonat de părintele Ionuț Ciungu. Părinții coordonatori și‑au prezentat grupurile, copiii au socializat și împreună au vizitat „Peștera Muierii”, impresionați fiind de istoria ei. Apoi au vizitat Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, unde copiii s‑au închinat și au primit de la părintele Ionuț Ciungu câteva date importante despre istoria sfântului lăcaș, dar și despre istoria comunei Baia de Fier.

La întoarcerea spre casă, Grupul catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” a vizitat mănăstirile Icoana și Crasna. La Mănăstirea Crasna, copiii au primit învățături alese ale părintelui stareț ieromonah Nicodim Macovei despre „credință și faptele bune”, învățături ce le‑au pus la suflet cu mare drag. Copiii au înțeles că există o împletire sinergică dintre har, credinţă şi fapte bune.