Activități filantropice la Brașov

Un articol de: Simona Nistor - 11 Octombrie 2019

O nouă serie de activități social-filantropice au fost organizate de Asociația „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”, coordonată de pr. Ciprian Nistor de la capela Universității Transilvania din Brașov.

Elevii ciclului primar din satul Mărcuș, comuna Dobârlău, județul Covasna, au primit ghiozdane complet echipate, oferite de Asociația „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”. Împreună cu voluntarii asociaţiei s-au aflat parohul bisericii din Mărcuș, pr. Ioan Constantin Olaru, și personalul didactic al școlii. Asociaţia a oferit necesarul de caiete pentru un an școlar unor elevi nevoiași din comuna Racoș, județul Brașov. 

La începutul anului universitar au fost oferite burse de studiu pentru câțiva studenți ai Univer­sității Transilvania din Brașov și elevi ai Centrului Școlar de Edu­cație Incluzivă Brașov care au rezultate bune la învățătură, dar sunt fără posibilităţi materiale. Cuantumul bursei este de 150 de lei pe lună și se acordă pe întreaga perioadă a anului școlar. 

În cadrul unui proiect desfășurat în parteneriat cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Brașov - Compartimentul de Îngrijiri Paliative, a fost asigurat, pentru o perioadă mai îndelungată, necesarul de apă pentru pacienți și de materiale specifice (sonde urinare, scutece pentru adulți, aleze pentru pat) utile mai ales pacienților cu situații sociale precare. Alături de voluntari s-a aflat pr. Bogdan Brânzea, preotul spitalului, care este și asistent medical în cadrul compartimentului amintit. Mai multe familii îndoliate, aflate în dificultate, cu rude care au fost pacienți ai Secției de Îngrijiri Paliative, au fost vizitate de membri ai asociaţiei şi au primit alimente, rechizite pentru copii, haine, încălțăminte, jucării. 

„Programul de burse a fost primit cu mare bucurie de doi stu­denți ai Universității Transilvania și de șapte elevi ai Centrului de Educație Incluzivă din Brașov. Nevoile copiilor de la această instituţie sunt mai speciale, majoritatea au handicap neuromotor, iar posibilitățile materiale ale unor părinți sunt foarte reduse. Mulțu­mim tuturor celor care ne însoțesc de două ori pe săptămână la Compartimentul de Îngrijiri Paliative din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov și stau lângă frații noștri bolnavi, încercând cu o vorbă bună și o rugăciune să le mai aline din suferință”, a spus pr. Ciprian Nistor, coordonator al Asociației „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei”.