Activități pentru sprijinirea familiilor cu mulţi copii

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 12 Feb 2020

Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”-Precupeţii Noi a găzduit marţi, 11 februarie, şedința administrativ-culturală a preoţilor din Protoieria Sector 1 Capitală, cu tema „Legătura dintre părinţi şi copii”. Evenimentul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi şi diaconi din cadrul protoieriei, condus de părintele protopop Marin Comănescu. În cadrul lucrărilor conferinţei, părintele protopop a prezentat propunerile de proiecte din acest an ale protoieriei, iar preotul Mihail Neagu a susţinut un referat.

Conferinţa adminis­trativ-cu­lturală organizată de Protoieria Sector 1 Capitală în contextul Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor şi al Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români a fost deschisă de părintele protopop Marin Comănescu, care a rostit un cuvânt de bun-venit, în care a îndemnat la ajutorarea familiilor sărace din parohii, în conformitate cu proiectele pe care protoieria intenţionează să le deruleze în cuprinsul acestui an: „Avem o listă cu propuneri de proiecte pe care le-am prezentat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Vom încerca să realizăm un număr cât mai mare dintre acestea. Dacă se pot realiza câteva la fiecare parohie, e un lucru bun. Vom face şi la nivel de protoierie. Mă refer în primul rând la pelerinaje şi tabere pentru familiile cu posibilităţi reduse şi cele cu mulţi copii”.

În continuare, părintele Mihail Neagu de la Parohia Podeanu din București a susţinut referatul cu titlul „Autoritatea părintească”, în care a arătat faptul că rolul de educator al părintelui este cea mai grea, dar şi cea mai importantă lucrare de împlinire a omului: „Creşterea şi educarea copiilor sunt cele mai delicate experienţe cu care avem de-a face în viaţă. Nu există o formulă sau o tehnică universal valabilă şi adesea se pierde mult timp doar căutând şi încercând metode care să funcţioneze cu fiecare. Sfântul Ioan Gură de Aur a spus că, după cum un medic iscusit nu administrează acelaşi tratament tuturor pacienţilor, la fel şi educatorul sau părintele nu aplică aceeaşi metodă de fiecare dată, dacă doreşte să obţină rezultatele scontate”.

În cea de-a doua parte a conferinţei, părintele protopop a prezentat lista de propuneri ale protoieriei. În încheiere, părintele protopop a mulţumit tuturor clericilor prezenţi şi a reluat îndemnul organizării la nivelul parohiilor de activităţi de sprijinire a familiilor.