Activitățile online și miopia la copii

Data: 12 Noiembrie 2021

Limitarea activităților în aer liber, din cauza pandemiei, și timpul mai lung petrecut în fața dispozitivelor electronice au repercusiuni de ordin oftalmologic, atât în rândul adulților, cât mai ales al copiilor. Numeroase studii corelează timpul petrecut în fața ecranelor, acomodația prelungită la activitățile de aproape și lipsa luminii naturale cu miopia, defect de vedere care a explodat în rândul copiilor, spune medicul oftalmolog Mărioara Pop.

Miopia este un defect de vedere cauzat de alungirea globului ocular și formarea unei imagini neclare la privirea la distanță. În urma mai multor studii realizate la nivel mondial, experții preconizează că până în anul 2050 aproximativ jumătate din populația globului va fi mioapă, dar nu ar fi exclus ca acest lucru să se întâmple mult mai repede, având în vedere că restricțiile impuse în contextul pandemiei ne fac să petrecem din ce în ce mai mult timp în fața calculatorului sau a altor dispozitive electronice. Și poate nu ar fi o problemă miopia dacă nu ar fi corelată cu riscuri mari de a dezvolta afecțiuni oculare grave (glaucom, cataractă, dezlipire de retină, degenerescență maculară), a explicat dr. Mărioara Pop într-un interviu pentru Hotnews.

Au apărut și studii care corelează modificarea stilului de viață la copii din timpul pandemiei cu apariția sau cu agravarea miopiei, cei mai afectați fiind copiii mai mici, de 6-8 ani. Ei sunt mai sensibili la schimbarea modului de viață impus de pandemie, mai ales că sunt într-un proces de creștere și dezvoltare. Școala online, prelungită, uneori și la 6-7 ore pe zi, a dus la creșterea cazurilor de miopie în rândul copiilor. 

De la începutul pandemiei, tot mai mulți copii ajung la oftalmolog cu simptome de ochi uscat (ochi roșu, iritat, senzație de corp străin în ochi, mâncărime, clipit des, fotofobie). Lumina albastră emisă de ecranele acestor dispozitive și faptul că uităm să clipim atunci când le folosim timp de mai multe ore duc la apariția așa-numitului ochi uscat, un diagnostic pus deseori angajaţilor corporatiști, care petrec și câte 12 ore pe zi în fața calculatoarelor. În aceste condiții este important ca pelicula lacrimală să fie suplimentată cu lacrimi artificiale, pe care le vom pune la nevoie şi de 2-3 ori pe zi.

O primă măsură pentru evitarea problemelor de vedere, din cauza timpului lung petrecut în fața calculatorului, este să păstrăm o distanță de 60-70 cm față de ecran și să asigurăm o luminozitate bună în cameră. Totodată, este important să respectăm „regula lui 20”, și anume la fiecare 20 de minute să facem o pauză de 20 de secunde, privind la distanță de 20 de pași.

În cazul celor care poartă deja ochelari, este important ca dioptriile lentilelor să fie stabilite corect, în urma unui consult oftalmologic. Există și situații în care copiii au nevoie de ochelari pentru calculator (cu dioptrii mici, care sunt prescrise nu din nevoia de a vedea mai clar, ci pentru a asigura ochilor un confort la efortul de aproape). 

Un alt factor la care trebuie să fim atenți este poziția în care stau copiii în timpul activităților online. Foarte mulți dintre ei au tendința de a sta extrem de aproape de ecran, cu consecințe atât oftalmologice, cât și ortopedice. De asemenea, timpul limitat petrecut de copii în aer liber și la lumină naturală necesită un aport de vitamină D în organism, afirmă medicii. Pe lângă faptul că stimulează imu­nitatea, vitamina D are o importanță majoră și în prevenirea miopiei la copii.

Nu în ultimul rând, sănătatea ochilor depinde de alimentație, iar o dietă bogată în zaharuri, pe lângă alte efecte nedorite asupra sănătății, favorizează și apariția miopiei. (I. M.)