„Adevărata smerenie este cunoscută doar de Dumnezeu”
În săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paşti, miercuri-seară, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat în Catedrala Patriarhală Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Canonul, care cuprinde 250 de strofe sau tropare, a fost citit integral în cadrul Utreniei. La aceeaşi slujbă, arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, a citit viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca.
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Preasfinţia Sa a subliniat că cei doi dascăli ai pocăinţei, Sfântul Andrei Criteanul şi Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, ne îndeamnă prin scrierile lor la smerenie adevărată şi la pocăinţă pentru păcatele săvârşite. „Aceşti doi sfinţi ne-au adus aminte că pocăinţa este de folos tuturor oamenilor. Şi unul, şi celălalt au dorit, atunci când au scris, unul Canonul cel Mare şi celălalt viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, să îi îndemne şi pe alţii la pocăinţă. În acest sens au fost dascăli pentru fraţii lor, pentru contemporani şi pentru cei care au venit după dânşii. Unul dintre lucrurile pe care cei doi sfinți doresc să ne învețe este smerenia cea adevărată. De virtutea smereniei avem nevoie permanent, dar mai ales acum, în timpul Sfântului și Marelui Post. Adevărata smerenie este cunoscută doar de Dumnezeu, iar ea se întâlnește numai în inima omului. De aceea, permanent va trebui să lucrăm la această virtute, smerenia adevărată care-l apropie pe om de Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a precizat faptul că atât Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, cât şi viaţa Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, scrisă de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, reprezintă două nestemate de mare preţ din tezaurul de cult al Bisericii Ortodoxe. Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a precizat că adevărata smerenie nu se proclamă. „Atunci când smerenia există cu adevărat, chiar și puțină, ea se păstrează în adâncul inimii pentru a fi răsplătită de Dumnezeu. Dacă o cunosc oamenii și dacă o laudă oamenii, rămânem fără răsplată de la Dumnezeu. Așa ne învață cuvintele Sfintei Scripturi și marii Părinți. Sfântul Sofronie și Sfântul Andrei Criteanul ne îndeamnă să învățăm de la cei înțelepți, luminați și cu adevărat smeriți, pentru ca, atunci când se încheie călătoria Sfântului şi Marelui Post al Paştilor, să fim mai aproape de Dumnezeu. Şi această apropiere de Dumnezeu va fi răsplătită de El, nu de oameni, indiferent care dintre oameni ar dori să facă acest lucru”, a mai spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.