Adeverinţe în loc de diplome de bacalaureat
Absolvenţii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul vor primi adeverinţe recunoscute atât în ţară, cât şi în străinătate. Aceste adeverinţe au început să fie eliberate, de ieri, de unităţile de învăţământ, şi sunt valabile 12 luni.
„ T oţi absolvenţii de clasa a XII-a care au promovat bacalaureatul pot să îşi ridice adeverinţele care atestă acest fapt începând de luni, 14 iulie, de la sediul unităţilor de învăţământ. Decizia a fost reiterată, duminică, de ministrul educaţiei Remus Pricopie, în cadrul videoconferinţei desfăşurate la sediul MEN, la care au participat reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România şi reprezentanţii Consiliului Elevilor“, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).
Potrivit oficialilor MEN, adeverinţele pot fi utilizate atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru înscrierea în instituţiile de învăţământ superior, fără riscul de a fi respinse. „Toate universităţile din România au luat act de această situaţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinţă emis de inspectoratele şcolare româneşti către baza de date a reţelei internaţionale ERIC - NARIC. Prin intermediul acestei reţele se comunică toate informaţiile în materie de recunoaştere şi echivalare a documentelor oficiale emise de instituţiile statelor şi de alte instituţii de învăţământ“, mai precizează MEN.
Adeverinţele înlocuiesc temporar diplomele pe care Ministerul Educaţiei intenţionează să le tipărească la Imprimeria Naţională, după ce DNA a demarat o anchetă privind modul în care compania Romdidac, ce funcţiona până în 1989 ca direcţie în Ministerul Învăţământului, a primit dreptul exclusiv de a furniza diplomele şcolare şi universitare, girat succesiv, după 1990, de şefii acestei instituţii.
Ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a determinat Ministerul Educaţiei să renunţe la colaborarea cu Romdidac şi să facă demersurile necesare pentru care realizarea diplomelor să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională. „Consider că această activitate trebuie să fie monopol de stat şi intenţionăm să fie făcută de Imprimeria Naţională. Pentru a obţine asta, e nevoie însă de cadrul legal. (...) Precizez că, astfel, se face «curăţenie» şi la acest capitol. Totul va fi gestionat de stat. Va exista şi o bază de date unică, accesibilă online, în care oricând se va putea verifica veridicitatea unui act de studii“, a explicat, pentru Mediafax, ministrul educaţiei Remus Pricopie.
În aceste condiţii, având blocată temporar activitatea de realizare a diplomelor, MEN a decis ca toţi candidaţii care au promovat anul acesta bacalaureatul să primească adeverinţe în locul diplomelor care, conform legii, trebuiau eliberate în cel mult 10 zile de la terminarea examenului.
Un ordin emis recent de ministrul Remus Pricopie prevede însă că anul acesta, cu titlu de excepţie, „la admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă, absolvenţii de liceu care au promovat examenul naţional de bacalaureat în anul 2014 pot participa cu adeverinţa care atestă promovarea examenului naţional de bacalaureat“.
În ordin se precizează şi că adeverinţa dată absolvenţilor până la eliberarea diplomei are valabilitate cel mult 12 luni, faţă de 15 zile până în prezent. Adeverinţele se eliberează de licee şi se avizează de inspectoratul şcolar judeţean sau cel al municipiului Bucureşti. „În mod normal, nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează la inspectorat. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte. În fond, şi dacă ar fi avut diploma de bacalaureat, tot trebuiau copii dacă se înscria la mai multe facultăţi“, a precizat Pricopie. (Cristina Zamfirescu)