Administrarea bugetului familiei pentru evitarea datoriilor
Societatea românească trece printr-o perioada de criză economică. Majoritatea populaţiei se confruntă cu o întreagă paletă de dificultăţi financiare. Fie din cauza reducerii salariilor, fie din cauza acumulărilor de datorii, multe familii pot trece prin perioade de “deficit financiar”. Gospodărirea eficientă a cheltuielilor şi veniturilor poate atenua efectul crizei.
Organizarea unui buget familial echilibrat se poate face şi prin consultarea finanţiştilor. Astfel au apărut consultanţi care oferă sfaturi pentru alcătuirea bugetului familial. Site-uri precum thesite.org sau sfatulparintilor.ro oferă diverse soluţii şi indicaţii pentru administrarea echilibrată a veniturilor şi cheltuielilor într-o familie. Principiul de la care se pleacă în aceste demersuri este acela că ”tu îţi controlezi bugetul, nu el te controlează pe tine”. Modalitaţile de a nu intra în datorii, sau de păstrare a acestora în cel mai rău caz la un nivel rezonabil, şi de a menţine o stare financiară sănătoasă sunt destul de simple.
Astfel, trebuie alcătuit un buget lunar în care se înscriu atât veniturile, cât şi cheltuielile. Se poate preveni astfel creşterea cheltuielilor în comparaţie cu veniturile. Se recomandă constituirea unui fond de rezervă atunci când situaţia veniturilor o permite, dar şi excluderea cheltuielilor ce nu sunt neapărat necesare. Evitarea contractării de rate este o altă metodă pentru a păstra un echilibru financiar. De obicei, prin metoda de plată în rate costul obiectului achiziţionat ajunge la dublu după un an sau doi. Este preferabilă plata cu banul jos. Prioritară în lista cheltuielilor este plata facturilor curente. O factură neachitată duce la majorări şi la o presiune mărită pe bugetul casei. O prioritizare a cheltuielilor, în funcţie de necesitatea acestora, duce la evitarea înglodării în datorii. În categoria priorităţi intră lucrurile indispensabile ca: alimente, chirie şi cheltuieli de întreţinere a locuinţei, medicamente, mâncare pentru animalul de companie etc . În categoria următoare intră cele care sunt necesare, dar pot lipsi o perioadă: abonament la sală sau înnoirea garderobei. În ultima categorie intră lucrurile care nu sunt necesare supravieţuirii, dar care fac parte dintr-n anumit stil de viaţă: abonamente la reviste, cablu tv, internet pe mobil etc. Aşa se poate controla exact pe ce se duc banii lună de lună şi se pot reduce din cheltuieli.
Recomandări pentru datornici
Chiar dacă situaţia financiară este echilibrată şi deja sunt rate contractate pentru un credit imobiliar şi la maşina luată în leasing, nu este recomandată şi achiziţionarea unui card de cumpărături. Pentru a evita situaţiile de mărire a datoriilor accumulate, iarăşi este necesară ţinerea unei evidenţe stricte a cheltuielilor lunare. Trebuie verificat lunar care este totalul datoriilor. Astfel se pot reduce cheltuielile pentru îmbrăcăminte sau pentru distracţii. După aceea se poate obţine suma care poate fi transferată în fondul destinat achitării datoriilor. Este recomandat ca plata acestora să fie făcută în funcţie de prioritate. Trebuie plasate în ordine: de la cele mai urgente obligaţii financiare până la cele care mai pot aştepta. În funcţie de aceste priorităţi trebuie facute plăţile.
Sfaturi de la bancheri
Casele de creditare vin la rândul lor cu recomandări necesare pentru evitarea situaţiilor neplăcute în care un client nu-şi mai poate achita datoriile.
Astfel trebuie să fie stabilit clar scopul împrumutului, să fie sigur locul de muncă al celui care împrumută pe durata creditului, să fie stabilit care este totalul datoriilor acumulate, aflarea celorlalte costuri în afară de dobânda creditului, informarea clară despre lungimea perioadei de creditare, despre comisionul pentru plata anticipată, informaţii despre dobândă (dacă este fixă sau variabilă) şi dacă trebuie garantat creditul cu locuiţa.
Înainte de a face un împrumut este recomandat a se se ţine cont de următoarele sfaturi: nu se fac împrumuturi mai mult decât capacitatea de plată a celui care împrumută, nu trebuie luat niciodată un împrumut înainte de a şti care este valoarea totală a creditului, nu este indicat împrumutul pentru altcineva, împrumuturile trebuie făcute doar de la instituţii financiare bancare şi nebancare serioase şi autorizate de Banca Naţională a României.