Admiterea la Seminarul Teologic din Iaşi
Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Vasile cel Mare" din Iaşi s-a înfiinţat în anul 1995 cu două secţii: Teologie şi Patrimoniu cultural. Clasa de Patrimoniu cultural a fost prima de acest gen din ţară pentru învăţământul preuniversitar. Seminarul din Iaşi dispune de o clădire modernă inaugurată la 16 octombrie 2003, în care se află, legate printr-un atrium, capela, sălile de clasă, cantina şi căminul.
Profesori şi elevi de elită
Corpul profesoral, condus din anul 1999 de către pr. prof. Dragoş Bahrim, este unul tânăr, entuziast, cu pregătire solidă. Remarcabil este faptul că mulţi părinţi profesori au şi specializări laice, iar profesorii mireni au şi specializări teologice. Acest lucru asigură o permanentă conexiune între discipline şi o mai bună înţelegere a nevoilor elevilor.
Cei mai mulţi dintre absolvenţii seminarului din Iaşi urmează Facultatea de Teologie, mulţi fiind astăzi preoţi, dar pot urma şi alte direcţii de specializare. Seminarul din Iaşi oferă şi posibilitatea atingerii unor performanţe şcolare în cadrul olimpiadelor naţionale şi, în acest sens, se poate vorbi deja despre o tradiţie în obţinerea primelor locuri la concursurile şi olimpiadele naţionale, atât la secţia Teologie, cât şi la cea de Patrimoniu cultural.
Pentru tinerii pasionaţi de muzică, în seminar activează corul Basileus, care se poate lăuda cu o activitate bogată, tinerii participând la concerte, făcând excursii şi continuând tradiţia şcolii muzicale ieşene de psaltichie. Capela este un loc unde elevii se pot ruga zilnic, viaţa spirituală fiind o componentă fundamentală a şcolii. Sfintele slujbe sunt oficiate, pe rând, de către părinţii profesori, care îi şi povăţuiesc pe elevi prin Sf. Taină a Spovedaniei sau prin alte tipuri de întâlniri. A devenit o obişnuinţă ca în capelă să aibă loc şi conferinţe pe diverse teme de natură religioasă, muzicală etc.
O oportunitate de formare aparte
Seminarul ieşean organizează în fiecare an concurs de admitere în clasa a IX-a pentru elevii care doresc să urmeze cursurile acestei şcoli teologice. Astfel, în anul acesta, la Seminarul Teologic Ortodox din Iaşi, planul de şcolarizare este la Teologie de 56 de locuri, iar la Patrimoniu de 28 de locuri.
Pe site-ul seminarului, seminariasi.ro, se pot afla foarte multe detalii despre admitere, despre conţinutul programelor, despre înscrierea candidaţilor şi despre participarea la probe. Pentru secţia Teologie există un examen practic de verificare a dicţiei şi a aptitudinilor muzicale şi o probă scrisă de religie. Pentru secţia Patrimoniu cultural există aceeaşi probă scrisă de verificare a cunoştinţelor religioase şi 2 probe practice, una constând în desen după natură şi alta în realizarea unei compoziţii cromatice cu tematică religioasă (o icoană).
În vremurile actuale, în care mulţi părinţi îşi pun problema unei educaţii sănătoase, intelectuale şi morale, pentru copiii lor, seminarul din Iaşi este o oportunitate de formare aparte. Viitorul seminarist va găsi aici un mediu adecvat pentru o dezvoltare temeinică şi diversificată, intelectuală şi duhovnicească a personalităţii. (prof. Carmen Dura)