Adormirea Maicii Domnului prăznuită în Mitropolia Banatului

Data: 16 August 2013
De praznicul Adormirii Maicii Domnului, IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale a mănăstirii caransebeşene Teiuş, iar PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Fârdea. 
 
În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obştea monahală, în frunte cu arhimandritul Nestor Iovan, stareţul mănăstirii, şi de miile de pelerini, la străvechea Mănăstire Hodoş-Bodrog, oază de spiritualitate a Banatului şi câmpiei arădene. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul ieromonahilor, preoţilor şi ierodiaconilor, chiriarhul a oficiat slujba de Priveghere. În noapte, IPS Timotei a slujit Utrenia, urmată de Prohodul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfânta Treime din Arad. În ziua praznicului, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi ierodiaconi. În cuvintele de învăţătură rostite, chiriarhul a evidenţiat capitole din învăţătura despre Maica Domnului în Ortodoxie: Maica Domnului şi Sfânta Cruce; Maica Domnului şi Biserica, învăţând că viaţa Preacuratei Maici ilustrează urmarea Crucii, iar lucrarea Bisericii, puterea acesteia. „Temeiurile biblice ale cultului Maicii Domnului, îmbrăcate în frumuseţea imnelor bisericeşti, întăresc pe bunii credincioşi în credinţă şi dragoste faţă de aceea care este «bucuria a toată lumea» şi care, ca ocrotitoare a sfintelor lăcaşuri, adună obştea acestora spre unitate creştină şi ajutor ceresc“, a arătat Înaltpreasfinţia Sa. 
 
După binecuvântarea şi participarea la agapa oferită în trapeza mănăstirii, IPS Timotei, ca în fiecare an la acest praznic, a efectuat, la invitaţia preotului paroh Liviu Pamfiloiu şi a credincioşilor, o vizită în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, cu prilejul hramului. În seara praznicului, IPS Timotei a fost oaspetele preoţilor şi credincioşilor prezenţi în biserica-monument istoric a Parohiei Lipova, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Ierarhul a participat la slujba Sfântului Maslu şi a Paraclisului Maicii Domnului, în ambele locuri rostind un părintesc cuvânt de învăţătură despre importanţa şi folosul preacinstirii Maicii Domnului.

Slujire arhierească în Caransebeş

În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Catedralei episcopale „Învierea Domnului“ din Caransebeş, unde a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei cu Litie a praznicului, iar în continuare, slujba Utreniei, în cadrul căreia s-a cântat şi Prohodul Maicii Domnului.
 
Tot în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, arhimandritul Constantin Timiş, vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale a mănăstirii caransebeşene Teiuş, unde a oficiat slujba Vecerniei cu Litie, în cadrul căreia a tuns în treapta rasoforiei pe fratele Ionel Tibil. 
 
La praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Teiuş de lângă Caransebeş şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului, Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în altarul de vară al aşezământului monahal. 
 
„Frumuseţea lăuntrică a Maicii Domnului ne cheamă şi ne îndeamnă pe noi şi pe toţi dreptmăritorii creştini până la sfârşitul veacurilor să o preacinstim în toată vremea şi în tot ceasul, dar mai ales la aceste zile de prăznuire, la aceste popasuri duhovniceşti care sunt sărbătorile din cursul anului bisericesc închinate Maicii Domnului. Anul bisericesc se încheie cu praznicul Adormirii Maicii Domnului, un praznic ales, un praznic împărătesc şi, de asemenea, anul bisericesc debutează cu praznicul Naşterii Maicii Domnului. Maica Domnului deschide şi închide cursul anului bisericesc, pentru că prin Maica Domnului Dumnezeu la plinirea vremii s-a făcut om asemenea nouă“, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.

Hramul Mănăstirii Fârdea

Şi în acest an, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea timişeană Fârdea, din apropierea lacului de acumulare Surduc. Programul religios oficiat cu prilejul hramului aşezământului monahal a debutat în ajunul praznicului cu slujba de Priveghere, la care au luat parte numeroşi clerici şi credincioşi de la parohiile şi mănăstirile din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
 
Bucuria pelerinilor veniţi la sărbătoarea Maicii Domnului de la Fârdea a fost încununată de prezenţa în mijlocul obştii, condusă de monahia Antonia Sfrijan, a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Ierarhul a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Theophoros“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu. La slujbă au luat parte pelerini veniţi din toate colţurile Banatului, iar la final, prin grija obştii mănăstireşti, au fost împărţite pelerinilor pachete cu alimente. (Pr. Vasile Pop, diac. Nicolae Codrea, Valentin Birău)