Adrian Vasilescu: Întotdeauna în noiembrie leul se depreciază uşor

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 20 Noiembrie 2019

Întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale, fenomen întâlnit la cehi, la unguri şi la polonezi, a declarat, pentru Agerpres, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

„De ce este totuşi depreciere şi nu apreciere? Sau de ce nu stă leul în raport cu valuta pe loc? Din mai multe motive. În primul rând, e noiembrie şi întotdeauna în noiembrie se produce o uşoară depreciere a monedei naţionale. Şi asta nu se întâmplă numai în România, se întâmplă şi la vecinii noştri, la cehi, la unguri, la polonezi. Şi ei au înregistrat o uşoară depreciere în această perioadă pentru că în primul rând vine iarna, în al doilea vin sărbătorile şi în aceste condiţii este o intensificare de importuri“, a spus Adrian Vasilescu, referitor la deprecierea monedei naţionale.

El a menţionat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este semnificativă, iar dacă apar cifre în plus sau în minus ele sunt foarte mici şi nu sunt de natură să îngrijoreze.

„Practic, de ieri până astăzi leul s-a depreciat cu o jumătate de ban, iar de la sfârşitul lunii octombrie până astăzi, cu două zile până în ultima decadă a lunii noiembrie, deprecierea este cu un ban şi jumătate“, a afirmat, luni, Adrian Vasilescu.

Leul s-a depreciat luni cu 0,62 bani (0,13%) faţă de euro, moneda europeană atingând un nou maxim istoric, cursul stabilit de BNR fiind de 4,7729 lei/euro.

Leul a mai atins o cotaţie minimă record joi, 14 noiembrie, când cursul a fost de 4,7669 lei/euro. Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,7675 şi 4,7764 de lei pentru un euro.