Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Ioan de la Rila la Mănăstirea Pantocrator
O delegație a Mănăstirii Rila din Bulgaria a adus, în seara zilei de 19 iulie 2024, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești-Vlașca, județul Teleorman, racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Cuvios Ioan de la Rila, ocrotitorul Bulgariei, aflată în patrimoniul acestei mănăstiri. Delegația a fost întâmpinată de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, împreună cu părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, starețul mănăstirii, înconjurați de obștea mănăstirii și de numeroșii pelerini veniți să se închine.
Acest eveniment este prilejuit de hramul de vară al așezământului monahal, închinat Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena, sărbătorită în data de 22 iulie.
Cinstitele odoare au fost așezate într-un baldachin spre închinare şi au fost săvârșite, apoi, Taina Sfântului Maslu, Paraclisul Sfintei Maria Magdalena și Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii de către Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
La finalul slujbei, ierarhul a afirmat că această zi reprezintă un moment de mare bucurie, încununat de prezența sfinților, care ne sunt modele de credință și de iubire față de Mântuitorul Hristos: „Prezența sfinților în viața noastră ne oferă modele autentice de credință și de iubire față de Mântuitorul Iisus Hristos. Sfinții ne sunt exemple de sfințenie și devotament, de sacrificiu, smerenie și compasiune. Prin rugăciunile și mijlocirea lor, sfinții ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu și să ne întărim credința. Viețile lor reflectă lumina divină care ne îndrumă pe calea mântuirii, inspirându-ne să urmăm învățăturile lui Hristos. Astfel, sfinții devin faruri spirituale care ne luminează drumul în momentele de încercare și ne cheamă la o viață de virtute și iubire creștină. Sfinții reprezintă exemple vii ale devotamentului și sacrificiului, inspirându-ne să ne aprofundăm relația noastră cu Dumnezeu. Prin viața și faptele lor, ei ne îndeamnă să trăim în conformitate cu învățăturile creștine și să răspândim iubire în jurul nostru. Prezența lor ne întărește credința și ne oferă speranță în mântuire și viața veșnică”.
Părintele arhimandrit Sebastian Serdaru a explicat, în continuare, bucuria pe care sfinții lui Dumnezeu ne-o aduc în viața de zi cu zi. „S-a creat o tradiție frumoasă ca moaștele unor sfinți cunoscuți în întreaga Ortodoxie să ajungă și să poposească pentru câteva zile la mănăstirea noastră, cu prilejul hramului de vară, închinat Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, iar cu multă bucurie și evlavie l-am primit astăzi pe Sfântul Cuvios Ioan de la Rila, un sfânt atât de iubit de poporul bulgar, dar și de poporul român, pentru minunile pe care le săvârșește în viața de zi cu zi în rândul oamenilor. Iată, alături de moaștele Sfintei Mironosițe și întocmai cu Apostolii Maria Magdalena și cele ale Sfântului Ioan de la Rila sunt izvor de mângâiere și binecuvântare pentru orice creștin care vine să se închine cu multă credință și dragoste înaintea lor. Mănăstirea Pantocrator se remarcă prin această evlavie pe care i-o acordă primului martor al Învierii, Sfintei Maria Magdalena. Sfânta Maria Magdalena este cea care îi anunță pe Apostoli și întreaga Biserică că Hristos a înviat. Este o sfântă a focului dumnezeirii și a luminii celei neînserate. De aceea, dragostea pe care mănăstirea noastră i-o poartă acestei ucenițe este foarte mare și ne-am obișnuit ca această sărbătoare să o împodobim cu prezența altor sfinți vindecători de boli. Este un moment de mare bucurie sufletească atât pentru obștea mănăstirii noastre, cât și pentru toți credincioșii care vin să aducă mulțumire sfintei, primind binecuvântarea acesteia”, a spus părintele stareț.
Părintele vicar Serafim Baciu a evidențiat importanța pe care sfinții o au în viața noastră: „Sfinții sunt consideraţi rugători calzi pentru cei care îi cinstesc cu multă dragoste și evlavie, oameni cereşti şi îngeri pământeşti, propovăduitori neînfricaţi ai Sfintei Evanghelii, temelia cea neclintită a Ortodoxiei, tămăduitori şi grabnic ajutători. Pentru orice creştin ortodox, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească și întărire în credinţă. Sfinții sunt mijlocitori și protectori în viața creștinului, fiind modele pe care trebuie să le urmăm, pentru a ajunge să gustăm și noi din fericirea Raiului”.
Moaștele Sfântului Cuvios Ioan de la Rila rămân spre închinare la Mănăstirea Pantocrator până luni, 22 iulie 2024.