Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Un articol de: Daniela Livadaru,   Irina Ursachi - 31 Ianuarie 2023

Membrii Adunării eparhiale a Arhi­e­piscopiei Sucevei și Rădăuți­lor s-au întrunit sâmbătă, 28 ianuarie, în ședința anuală de lucru, în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul întregii activități a eparhiei în anul 2022.

În deschidere, Înaltprea­sfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, consilierii și inspectorii eparhiali, precum și membrii forului bisericesc, clerici și mireni, au participat la slujba de Te Deum, săvâr­șită în biserica mare a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar.

În continuare, în Sala „Pimen Ar­hiepiscopul” a Centrului eparhial Suceava, sub președinția Înalt­­preasfințitului Părinte Calinic s-au desfășurat lucrările ședin­ței de lucru.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate rapoartele generale ale sectoarelor Administrației eparhiale și ale celor cinci protopopiate ale eparhiei. A fost evidențiată activitatea desfășurată pe parcursul anului trecut în toate domeniile de manifestare a vieții bisericești.

Cuvintele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic au rezumat cele mai importante realizări: aprobarea proiectului de restaurare a întregului ansamblu al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și începerea lucrărilor; finalizarea Casei „Dositei Episcopul”, destinată personalului monahal; continuarea lucrărilor de construire a Centrului Cultural „Silvestru Andrievici Mitropolitul”; construirea în proximitatea Mănăstirii Cămârzani a unei fabrici de lumânări și a unei hale-depozit; avansarea, spre finalizare, a lucrărilor Cazinoului din Vatra Dornei; achizi­țio­narea unei ferme cu o suprafață generoasă de teren; achiziționarea unor suprafețe importante de teren pe lângă mănăstirile nou în­fiin­țate (Pătrăuți, Bălinești, Leu­cu­șești, Todirești și Negrileasa); cumpărarea unei fabrici dezafectate în localitatea Frasin și a unei clădiri în vecinătatea Casei Vladimir din Vatra Dornei.

Cei prezenți au urmărit apoi o sinteză a numeroaselor evenimente desfășurate sub egida Anului 2022, „Moștenirea Mușatină - credință, cultură, istorie”, manifestări prilejuite de împlinirea a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților”-Părhăuți și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfin­ții Apostoli Petru și Pavel”-Solca. Materialul, alcătuit de Exarhat și de Sectorul media și comunicare, a fost prezentat de către pr. Constantin Oprea, consilier cultural.

Dintre prioritățile pentru anul 2023 se evidențiază: organizarea muzeului arhiepiscopiei, construirea Altarului de vară al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și a noului cămin pentru bătrâni la Mănăstirea Teodoreni, avansarea lucrărilor de construire a mănăstirii dedicate cuvioșilor Paisie Olaru și Cleopa Ilie la Vadu Negrilesei și obținerea terenului pentru noul Centru eparhial. Tot între priori­tăți se numără intensificarea activității misionare în eparhie, îndeosebi în zonele defavorizate, diversificarea și amplificarea activității social-filantropice, consolidarea parteneriatului Biserică-Școală-Familie-Comunitate, precum și atragerea de fonduri externe pentru implementarea proiectelor în diferite domenii.

La eveniment au fost prezenți Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, reprezen­tan­ții Cabinetului și Cancelariei eparhiale, membrii comisiilor Adunării eparhiale, consilierii Centrului eparhial și reprezentanți ai institu­țiilor publice.