Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei

Un articol de: Marius Mircia Valentin Birău - 27 Ianuarie 2013

Sâmbătă, 26 ianuarie, la sediul Mitropoliei Banatului din Timişoara s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Timişoarei. Din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, lucrările s-au desfăşurat sub preşedinţia Preasfinţitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Lucrările Adunării Eparhiale au debutat dimineaţă cu oficierea unui Te Deum în Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“, din incinta Reşedinţei mitropolitane. Apoi, toţi cei prezenţi s-au îndreptat spre sala de festivităţi a Centrului eparhial, unde s-a desfăşurat şedinţa de lucru a întrunirii. La aceasta au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi oficialităţi din partea instituţiilor de cultură din oraşul de pe Bega. În deschidere, Preasfinţitul Paisie Lugojanul a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea şi alesele gânduri de bine şi apreciere ale Înalt Preasfinţitului Mitropolit Nicolae, pentru dăruirea şi implicarea de care dau dovadă în bunul mers al vieţii bisericeşti din Banat. În cadrul primei părţi a lucrărilor a fost ales secretariatul şedinţei, format din pr. prof. Sebastian Ardelean, acad. prof. univ. dr. Ion Păun Otiman şi prof. univ. dr. Ioan Talpoş, preşedintele Senatului Universităţii de Vest din Timişoara. În continuare, a fost făcut apelul nominal, iar părintele Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, a prezentat raportul general de activitate pe anul 2012, în vederea adoptării unor noi măsuri, pentru ca viaţa bisericească din eparhie să fie pe măsura aşteptărilor şi a exigenţelor credincioşilor, nu mai puţin a misiunii ce o are Biserica în societatea românească. Raportul a cuprins o sinteză a activităţilor desfăşurate la nivelul întregii eparhii. După citirea raportului general, membrii Adunării s-au retras pentru deliberările pe comisii de lucru, administrativ-bisericească, cultural-educaţională, economică, patrimonială, bugetară, social-filantropică, juridică, organizatorică şi de validare. În acest timp, în sală au rămas reprezentanţii fundaţiilor, ai asociaţiilor, organizaţiilor şi ai diferitelor instituţii din judeţul Timiş, inclusiv stareţii mănăstirilor din cuprinsul eparhiei, care au discutat pe marginea raportului prezentat şi au formulat o serie de propuneri necesare intensificării vieţii bisericeşti în anul următor. La revenirea membrilor Adunării, s-a reluat şedinţa în plen, unde s-a dat citire propunerilor comisiilor, care au devenit hotărâri ale Adunării Eparhiale pentru anul în curs.

Cuvântul de încheiere i-a revenit Preasfinţitului Paisie Lugojanul, care a sintetizat cele cuprinse în deciziile adoptate şi în luările de cuvânt ale invitaţilor. Totodată, Preasfinţia Sa a transmis celor prezenţi încredinţarea că toate proiectele propuse pentru anul în curs vor fi împlinite prin ajutorul lui Dumnezeu şi datorită bunei colaborări ce există între Arhiepiscopia Timişoarei şi principalele instituţii locale şi judeţene.