Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 22 Ianuarie 2020

La Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea a avut loc sâmbătă, 18 ianuarie, şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei. 

Lucrările Adunării eparhiale, prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de monahii de la mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea. În ziua precedentă, 17 ianuarie, a avut loc întâlnirea membrilor Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei pentru a evalua activităţile pasto­ral- misionare, administrativ-bisericeşti, economice şi patrimoniale, cul­tural-educaţionale, social-filantropice și canonico-juridice desfăşurate în Episcopia Oradiei în anul 2019. 

La şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei au participat membrii statutari, iar în calitate de invitaţi, protopopii alături de secretari de la cele patru protopopiate, membrii Consistoriului Monahal eparhial și ai Consistoriului eparhial, decanul Fa­cultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, inspectorul școlar la disciplina religie, președintele Aso­ciației Părinți pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, preşedinta Asociației Fe­meilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), pre­șe­dintele Asocia­ției Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Oradea, dar și stare­țele de la mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea.

Preasfinţitul Părinte Sofronie a arătat că în acest an se împlinesc 100 de ani de la restatornicirea eparhiei, în 1920, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august, și 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în anul 1680, dar și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Oradiei și a ierarhului ei de atunci, Efrem, în „Diploma” Împăratului austriac Leopold I din anul 1695, prilej cu care, pe tot parcursul anului, Episcopia Oradiei va organiza ample manifestări liturgice și duhovnicești, culturale, educațio­nale și filantropice, ce vor culmina cu sfințirea noii Catedrale Episcopale și sfințirea bisericii noi de la Mănăstirea Izbuc. În comisiile de specialitate s-a făcut, apoi, prezentarea rapoartelor pentru 2019 şi a proiectelor ce se doresc a fi realizate în acest an. Apoi s-au expus, în plenul şedinţei, rapoartele generale anuale, ce au fost aprobate în unanimitate.

La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea şi ajutorul oferit, adresându-le îndemnul de a rămâne şi pe mai departe susţinători şi sprijinitori ai proiectelor Bisericii.