Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei
La Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea a avut loc sâmbătă, 18 ianuarie, şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei.
Lucrările Adunării eparhiale, prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii şi a slujbei de Te Deum. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de monahii de la mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea. În ziua precedentă, 17 ianuarie, a avut loc întâlnirea membrilor Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei pentru a evalua activităţile pastoral- misionare, administrativ-bisericeşti, economice şi patrimoniale, cultural-educaţionale, social-filantropice și canonico-juridice desfăşurate în Episcopia Oradiei în anul 2019.
La şedinţa de lucru a Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei au participat membrii statutari, iar în calitate de invitaţi, protopopii alături de secretari de la cele patru protopopiate, membrii Consistoriului Monahal eparhial și ai Consistoriului eparhial, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, inspectorul școlar la disciplina religie, președintele Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR), filiala Bihor, preşedinta Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO), președintele Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Oradea, dar și starețele de la mănăstirile „Sfânta Cruce” și „Buna Vestire” din Oradea.
Preasfinţitul Părinte Sofronie a arătat că în acest an se împlinesc 100 de ani de la restatornicirea eparhiei, în 1920, prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul la 30 august, și 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, în anul 1680, dar și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Oradiei și a ierarhului ei de atunci, Efrem, în „Diploma” Împăratului austriac Leopold I din anul 1695, prilej cu care, pe tot parcursul anului, Episcopia Oradiei va organiza ample manifestări liturgice și duhovnicești, culturale, educaționale și filantropice, ce vor culmina cu sfințirea noii Catedrale Episcopale și sfințirea bisericii noi de la Mănăstirea Izbuc. În comisiile de specialitate s-a făcut, apoi, prezentarea rapoartelor pentru 2019 şi a proiectelor ce se doresc a fi realizate în acest an. Apoi s-au expus, în plenul şedinţei, rapoartele generale anuale, ce au fost aprobate în unanimitate.
La final, Preasfinţitul Părinte Sofronie a mulţumit celor prezenţi pentru implicarea şi ajutorul oferit, adresându-le îndemnul de a rămâne şi pe mai departe susţinători şi sprijinitori ai proiectelor Bisericii.