Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord

Data: 01 Feb 2017

Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, a avut loc Adunarea eparhială a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, lucrările desfă­șurându-se sub președinția Prea­sfințitului Părinte Macarie, chiriarhul locului.

În cadrul acesteia a fost dezbătută activitatea misionară pe anul 2016. Evenimentul a avut loc după săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii și a slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Macarie, înconjurat de un sobor de slujitori.

„Prezența noastră în ținuturile nordice trebuie să fie un prilej constant de mărturie a Ortodoxiei românești, obiectivele generale ale episcopiei noastre rămân, pe de o parte, păstrarea unității de credință și de neam în comuni­tățile și familiile diasporei româ­nești și, pe de altă parte, împărtă­șirea credinței ortodoxe și a valorilor naționale neamurilor nordice. Între marile provocări care au marcat comunitățile românești din aceste ținuturi în 2016, cea mai însemnată dintre acestea a fost, desigur, criza separării forțate a copiilor din familiile Nan și Bodnariu”, a precizat Prea­sfințitul Macarie.

O atenție deosebită în misiunea scandinavă se acordă tinerilor. În acest sens, Episcopia Europei de Nord a realizat, prin Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, mai multe evenimente și întâlniri dedicate tinerilor, prin care aceștia au putut socializa și s-au putut recrea într-un mediu prielnic vârstei lor. Preasfințitul Macarie a subliniat și în cuvânt, în mai multe ocazii, necesitatea ca Biserica să facă misiune cu și pentru tineri, aceasta nefiind o opțiune, ci o necesitate.

Expoziție de artă tradițională românească

Tot sâmbătă, Preasfințitul Părinte Macarie a binecuvântat deschiderea unei expoziții permanente de civilizație tradițio­nală românească la Centrul Episcopal din Stockholm. În camera tradi­țională românească a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord se află expuse obiecte artizanale și veșminte re­prezentând tradițiile din toate colțurile României, dar și din comunitățile tradiționale de români din afara granițelor.

Cu acest prilej, Părintele Episcop Macarie a spus: „Această cămară cu bunătăți de suflet românesc va alina dorul de casă și de neam al românilor din țările nordice, aducându-le câte puțin din buna mireasmă strămo­șească”.

În cadrul evenimentului, fiind prezenți preoți și credincioși din parohiile românești din țările scandinave, s-au apreciat activită­țile tineretului de la cercurile de etnografie și folclor ale unor parohii din episcopie, unde s-au confecționat piese tradiționale de îmbrăcăminte și împodobire a locuinței și s-au organizat cursuri de dansuri populare românești.