Adunarea eparhială în Episcopia Oradiei
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, au avut loc, în 20 ianuarie, ședința Consiliului eparhial și Adunarea eparhială din Episcopia Oradiei. Cu acest prilej a fost prezentat volumul autobiografic al Episcopului Roman Ciorogariu, „Zile trăite”, într-o ediție critică, revizuită și actualizată, tipărit la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Eparhiei Oradiei.
Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite la Altarul paraclisului de iarnă al catedralei, au precedat şedinţele de lucru. În paraclisul catedral s-a desfășurat Consiliul eparhial, prezidat de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Pe lângă prezentarea și analizarea rapoartelor sectoarelor de activitate ale Administrației eparhiale pe anul 2023, ce au fost aprobate în unanimitate de membrii Consiliului eparhial, s-a făcut și o expunere a proiectelor, la nivel eparhial, pentru anul 2024.
A urmat ședința Adunării eparhiale, deschisă de președintele acesteia, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, care a adresat urări de bine membrilor Adunării eparhiale la începutul noului an.
Pr. Cristian-Octavian Rus, consilier cultural, a prezentat volumul autobiografic al „Arhiereului cu dreapta frântă”. Volumul „Zile trăite” este o frapantă operă memorialistică a Episcopului-ctitor al eparhiei, Roman Ciorogariu, care, pornind de la un jurnal în care a trecut „zi de zi evenimentele și emoțiile trăite în acele zile furtunoase”, a lăsat mărturie în scris cele mai importante amintiri personale, cu reverberații bisericești, istorice și culturale aparte din perioada anilor 1914-1919. Volumul, publicat prima dată în anul 1926, este retipărit acum în condiții grafice de înaltă calitate și fidel textului original, la inițiativa și cu binecuvântarea ierarhului locului. La textul original s-au adăugat predoslovia Preasfințitului Părinte Sofronie și alte trei studii introductive semnate de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie și directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea; prof. dr. Elisaveta Roșu și diac. dr. Petru Ardelean, muzeograf. Volumul cuprinde și o anexă-foto documentară, cu imagini disponibile pentru prima dată pentru cititori. Ierarhul a subliniat, apoi, caracterul martiric al misiunii pe care Episcopul Roman Ciorogariu și-a asumat-o și a îndeplinit-o pentru românii ortodocși din Eparhia Oradiei, „cetatea sfântă a sufletului românesc de pe vulcanul graniței de vest a țării”.
În continuare, s-au prezentat rapoartele referitoare la activitatea pastoral-misionară, administrativ-bisericească, economică şi patrimonială, cultural-educaţională și social-filantropică din anul 2023, care au fost, apoi, aprobate în unanimitate de membrii Adunării eparhiale. De asemenea, au fost prezentate proiectele pentru noul an.
Ing. Vasile-Valeriu Trip, unul dintre membrii Adunării eparhiale, a adus cuvinte de apreciere la adresa activității Episcopiei Oradiei, felicitându-i pe întâistătătorul acesteia și colaboratorii săi de încredere.
La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a mulţumit tuturor membrilor, rugându-L pe Dumnezeu să le răsplătească dragostea, loialitatea și implicarea în misiunea complexă pe care Biserica, în integralitatea ei deplină, cler și credincioși, o are în lume.