Adunarea eparhială în Episcopia Oradiei

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 24 Ianuarie 2024

La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea, au avut loc, în 20 ianuarie, ședința Consiliului eparhial și Adunarea eparhială din Episcopia Oradiei. Cu acest prilej a fost prezentat volumul autobiografic al Episcopului Roman Ciorogariu, „Zile trăite”, într-o ediție critică, revizuită și actualizată, tipărit la Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Eparhiei Oradiei.

Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum, săvârşite la Altarul paraclisului de iarnă al catedralei, au precedat şedinţele de lucru. În paraclisul catedral s-a desfășurat Consiliul eparhial, prezidat de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei. Pe lângă prezentarea și analizarea rapoartelor sectoarelor de activitate ale Admi­nistrației eparhiale pe anul 2023, ce au fost aprobate în unanimitate de membrii Consiliului eparhial, s-a făcut și o expunere a proiectelor, la nivel eparhial, pentru anul 2024. 

A urmat ședința Adunării eparhiale, deschisă de președintele acesteia, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie, care a adresat urări de bine membrilor Adunării eparhiale la începutul noului an.

Pr. Cristian-Octavian Rus, consilier cultural, a prezentat volumul autobiografic al „Arhiereului cu dreapta frântă”. Volumul „Zile trăite” este o frapantă operă memorialistică a Episcopului-ctitor al eparhiei, Roman Ciorogariu, care, pornind de la un jurnal în care a trecut „zi de zi evenimentele și emoțiile trăite în acele zile furtunoase”, a lăsat mărturie în scris cele mai importante amintiri personale, cu reverberații bisericești, istorice și culturale aparte din perioada anilor 1914-1919. Volumul, publicat prima dată în anul 1926, este retipărit acum în condiții grafice de înaltă calitate și fidel textului original, la inițiativa și cu binecuvântarea ierarhului locului. La textul original s-au adăugat predoslovia Preasfințitului Părinte Sofronie și alte trei studii introductive semnate de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie și directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea; prof. dr. Elisaveta Roșu și diac. dr. Petru Ardelean, muzeograf. Volumul cuprinde și o anexă-foto docu­mentară, cu imagini disponibile pentru prima dată pentru cititori. Ierarhul a subliniat, apoi, caracterul martiric al misiunii pe care Episcopul Roman Ciorogariu și-a asumat-o și a îndeplinit-o pentru românii ortodocși din Eparhia Oradiei, „cetatea sfântă a sufletului românesc de pe vulcanul graniței de vest a țării”. 

În continuare, s-au prezentat rapoartele referitoare la activitatea pastoral-misionară, administrativ-bisericească, economică şi patrimonială, cultural-educaţională și social-filantropică din anul 2023, care au fost, apoi, aprobate în unanimitate de membrii Adunării eparhiale. De asemenea, au fost prezentate proiectele pentru noul an.

Ing. Vasile-Valeriu Trip, unul dintre membrii Adunării eparhiale, a adus cuvinte de apreciere la adresa activității Episcopiei Oradiei, felicitându-i pe întâistătătorul acesteia și colaboratorii săi de încredere. 

La final, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a mulţumit tuturor membrilor, rugându-L pe Dumnezeu să le răsplătească dragostea, loialitatea și implicarea în misiunea complexă pe care Biserica, în integralitatea ei deplină, cler și credincioși, o are în lume.