Afecțiunile oculare în perioada de vară

Data: 28 Iulie 2022

Ochii sunt afectați de temperaturile ridicate, de radiații, dar și de lumina puternică. O mâncărime în zona ochilor, înroșirea lor sau senzația de usturime sunt deja un semn că există o suferință.

Temperaturile extreme pot cauza conjunctivită sau sindrom de ochi uscat, iar pe termen lung putem vorbi de risc crescut al dege­ne­rescenței maculare sau cataractă, din cauza expunerii fără protecție la razele soarelui. Pe lângă căldură, poluanții atmosferici pot cauza infecții oculare care se pot agrava dacă nu sunt tratate la timp, a explicat doctorul oftalmolog Dan Mircea Stănilă, citat de Viața Medicală. Dacă apar simptome, în nici un caz nu trebuie să ne tratăm singuri, ci să apelăm la un medic specialist.

Vara apare sindromul de ochi uscat, deoarece filmul lacrimal se evaporă din cauza temperaturilor crescute, iar ochii nu mai sunt suficient hidratați. Așa apar iritațiile și sen­zația de usturime. O altă afecțiune oculară des întâlnită vara şi care se transmite foarte ușor este conjunctivita, virală sau bacteriană, mai ales după o baie în mare sau în piscină. Copiii sunt afectați frecvent de urcior. Pe lângă umflătură și roșeață, acesta provoacă și durere, iar frecarea ochilor nu face decât să agraveze simptomele.

Ochii pot fi afectați și de alergii specifice verii, iar expunerea la lumina solară fără protecție este un alt factor de risc. Razele UV cresc riscul de apariție a afecțiunilor cu evoluție gravă în timp, precum degenerescența maculară, cataracta, glaucomul, „ochiul surferului” (pterigion) sau chiar cancerul de piele din zona pleoapelor și a ochiului.

De aceea, medicul Dan Mircea Stănilă recomandă ochelari de soare care să blocheze razele UVA și UVB în proporție de 99-100%, să nu ne frecăm la ochi, să nu folosim la comun prosoape, batiste sau produse cosmetice nici măcar cu prieteni sau membri ai familiei și să purtăm ochelari de protecție când înotăm. (I. M.)