Agapa copiilor la parohia clujeană „Naşterea Domnului“
Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, este ca în fiecare an, gazdă primitoare pentru elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, în săptămâna dinaintea Postului Naşterii Domnului.
Copiii au participat la agapa „Veniţi de luaţi bucurie!“, care marchează intrarea în perioada celor şase săptămâni de post ale Crăciunului. Astfel, miercuri, 13 noiembrie, elevii au venit la biserică însoţiţi de profesoara de religie Daniela Necula şi de profesoara Eugenia Marcu, directoarea şcolii.
Părintele Dorel Man i-a întâmpinat pe copii şi, într-un dialog interesant, le-a descoperit „Împărăţia din firidă“, partea tainică a Sfintei Liturghii, unde se pregătesc sfintele daruri pentru a fi puse pe masa Sfântului Altar.
Prima parte a întâlnirii s-a constituit într-o veritabilă oră de religie în biserică, prilej de a aprofunda cunoştinţele despre una dintre cele Şapte Taine, Sfânta Liturghie, care stă în centrul vieţii creştine. Apoi, elevii au primit sfaturi cu privire la semnificaţia şi importanţa acestor zile de post rânduite de Biserica Ortodoxă, fiind povăţuiţi să înmulţească faptele bune, cuminţenia, ascultarea şi iubirea de aproapele. După sfinţirea bucatelor, elevii s-au bucurat aşezându-se la masă şi gustând din bunătăţile pregătite pentru ei.
Sprijinirea cantinei „Sfântul Ştefan“
Elevii au înţeles că faptele de milostenie şi ajutorarea aproapelui aflat în lipsuri sunt nu numai o datorie, dar, în primul rând, un semn iubire, este activitatea filantropică pe care ei o desfăşoară împreună cu credincioşii din parohie prin participarea la Campania de sprijinire cu alimente a Cantinei sociale „Sfântul Arhidiacon Ştefan“, între 10-17 noiembrie 2013. Aceste acţiuni cu elevii fac parte din Parteneriatul „Lumina lui Hristos luminează tuturor“, încheiat în acest an şcolar între Parohia „Naşterea Domnului şi Şcoala „Constantin Brâncuşi“, cu scopul de a sădi în sufletele tinerelor generaţii de elevi iubirea pentru aproapele, pentru tot ceea ce este frumos, cinstit, curat şi respectul pentru tradiţiile şi rânduielile credinţei noastre strămoşeşti.