Agenţii economici, obligaţi să protejeze sănătatea angajaţilor
Vremea va continua să fie caniculară astăzi în toată ţara, când se aşteaptă temperaturi de 35-37 şi izolat chiar 38 de grade Celsius, iar indicele de confort termic va depăşi pragul critic 80 de unităţi. Agenţii economici sunt obligaţi prin lege să protejeze sănătatea angajaţilor care lucrează în aer liber sau în spaţii închise.
Valul de căldură a cuprins întreaga ţară, meteorologii anunţând şi pentru astăzi temperaturi extreme de 35- 37 şi izolat chiar 38 de grade Celsius la umbră. În plus, indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, anumite personae, cum sunt bătrânii, copiii sau muncitorii care lucrează în aer liber, fiind sfătuite să evite, pe cât posibil, expunerea la soare. În acest context, Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor agenţilor economici să îşi readapteze programul de lucru în aceste zile cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor, în special a celor care lucrează în aer liber (construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau în spaţii închise (cum este cazul industriei textile sau al industriei metalurgice, brutării etc.). “Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă, este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura apă, câte 2-4 litri/ pers. /schimb, de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri”, a precizat ieri Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat citat de Agerpres.
Pentru evitarea problemelor de ordin medical, populaţia este sfătuită să evite pe cât posibil plimbările în aer liber în intervalul orar 11:00-17:00, să îşi protejeze capul cu o pălărie şi să poarte îmbrăcăminte în culori deschise, de preferinţă din bumbac sau in. Pe lângă consumul suficient de lichide, se recomandă evitarea consumului de carne în favoarea fructelor şi legumelor crude. Specialiştii recomandă, de asemenea, limitarea utilizării aparatelor electrocasnice, a luminilor artificiale şi ventilatoarelor, folosirea acestora din urmă fiind interzisă dacă temperatura exterioară depăşeşte 32 de grade Celsius. În acelaşi timp, aparatul de aer condiţionat trebuie să fie setat la o temperatură cu cel mult 5 grade sub cea ambientală.
Totodată, Inspectoratele Teritoriale de Muncă desfăşoară controale la toţi agenţii economici care derulează activităţi ce ar putea pune în pericol sănătatea angajaţilor în perioada în care se depăşeşte indicele de confort termic. Conform OUG nr. 99/2000, pentru perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme, angajatorii au obligaţia să aplice măsuri pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă. Cei care încalcă prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.
Trenurile pot avea întârzieri de până la 60 de minute
Din cauza temperaturilor ridicate, trenurile de marfă şi călători vor circula şi astăzi cu viteze reduse cu 10-50 km/h faţă de viteza normală “pentru ca traficul feroviar să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”, informează Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Compania subliniază că reducerea vitezei de circulaţie va atrage după sine întârzieri la destinaţie, în medie de 30-40 de minute/ tren, funcţie de traseul trenului din graficul de circulaţie. “În cazul trenurilor de lung parcurs, care tranzitează mai multe judeţe aflate sub avertizarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie ANM de caniculă, este posibil să apară întârzieri mai mari, de până la 50-60 minute/tren. Măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşesc limitele normale, este o măsură obligatorie pentru siguranţa traficului feroviar şi, de asemenea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată la nivel european. Este important de menţionat că în perioada de caniculă temperaturile înregistrate în şină depăşesc 50 de grade C”, se mai spune în comunicat. (Oana Nistor)