Agricultura bio prosperă în Europa

Un articol de: Mariana Bahcevan - 05 August 2017

Segmentul bio al agriculturii europene trece printr-o perioadă favorabilă, beneficiind de cererea crescută a consumatorilor pentru alimente sănătoase, infor­mează AFP. Între ţările din sud care dispun de mari suprafeţe cultivate bio şi ţările din nord care sunt cei mai mari consumatori de alimente bio, precum şi ca urmare a presiunilor marilor lanţuri de distribuţie, agricultura europeană bio îşi caută un loc în sistemul agroalimentar mondial care va trebui să răspundă la provocarea de a hrăni peste nouă miliarde de locuitori ai planetei în 2050. Potrivit celor mai recente date ­statistice, consumul de produse bio în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, a fost de 28,3 mili­arde euro în 2015, 70% din acest total fiind consumat în doar patru ţări (Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie).

Procentual însă, danezii, austriecii şi suedezii sunt primii consumatori de produse bio, ponderea acestor produse în achiziţiile lor alimentare fiind în 2015 de 8,4%, 8% şi respectiv 7,7%. În ceea ce priveşte culturile agricole bio, datele Eurostat arată că în cinci ani suprafeţele agricole cultivate bio în UE 28 au crescut cu 21%, de la 9 milioane de hectare în 2010 până la 11,1 milioane hectare în 2018. Aceste suprafeţe au crescut în toate satele membre, cu excepţia Marii Britanii, unde au scăzut cu 29% până la 495.292 hectare, şi Olandei, unde au scăzut cu 4% până la 44.402 hectare. În întreaga Europă există însă în continuare loc pentru creş­terea agriculturii bio. În 2015, suprafeţele alocate acestui segment nu reprezentau decât 6,2% din totalul terenurilor agricole din UE 28.