Agricultura, vitală pentru bunul mers al economiei româneşti

Data: 26 Mai 2013
Oficial BNR: „Din păcate, în agricultura României există o «cheie» privind produsul intern brut. Când o vară este bună, cu recolte bune, creşte cam cu vreo două miliarde, iar când este o vară secetoasă, cu multe catastrofe, scade cu vreo două miliarde.“ 
 
Produsul intern brut (PIB) al României poate creşte, în condiţiile unei veri bune, cu recolte bune, cu până la două miliarde de lei, a apreciat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
 
„Nu trăim într-un laborator, trăim într-o ţară reală, iar o ţară reală are condiţiile ei. Din păcate, în agricultura României există o cheie privind produsul intern brut. Când o vară este bună, cu recolte bune, creşte cam cu vreo două miliarde, iar când este o vară secetoasă, cu multe catastrofe, scade cu vreo două miliarde. Eu nu pot şti acum cum va fi vara asta. Deocamdată, din informaţiile pe care le am, grâul a avut ploaie la timpul lui, a avut umiditate, iar acum are căldură. Se pare că va fi o recoltă bună la grâu. O variabilă este porumbul şi s-ar putea să avem probleme cu floarea-soarelui, ceea ce ar putea aduce scumpiri la ulei“, a spus Adrian Vasilescu.
 
Consilierul guvernatorului Mugur Isărescu a explicat, pe de altă parte, că nu există o relaţie liniară în ceea ce priveşte producţia agricolă şi preţurile.
 
„Aş vrea să precizez că aici nu este vorba de o relaţie liniară, de la cauză la efect. Sunt multe alte cauze care intervin, inclusiv efectul puterii de cumpărare. Preţurile nu cresc sau scad în mod direct, deci nu doar în funcţie de producţia agricolă cresc preţurile“, a subliniat oficialul BNR.
 
Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, consideră că, prin reducerea TVA la pâine, de la 25%, la 9%, încasările la bugetul de stat vor creşte. „Din punctul meu de vedere, dacă va scădea TVA de la 24 la sută la 9 la sută, încasările la bugetul de stat ar creşte, deci nu ar fi o problemă care să genereze costuri suplimentare pentru bugetul de stat, care să fie înregistrate la deficit (...) Este un angajament la care nu am renunţat“, a spus ministrul agriculturii. (Bogdan Cronţ)